Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ender dette med en henrettelse i skogen bør mange ha en flau smak i munnen»

Advokat Morten Furuholmen er engasjert av «en anonym person på Vinstra» for å hjelpe Kongo-fangene.

SKRIVER BREV: Advokat Morten Furuholmen skriver i kveld brev til Statsministeren, Forsvarsministeren, Utenriksministeren og Justisministeren for å forsøke å få bukt med det han mener er en stemoderlig behandling av Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
SKRIVER BREV: Advokat Morten Furuholmen skriver i kveld brev til Statsministeren, Forsvarsministeren, Utenriksministeren og Justisministeren for å forsøke å få bukt med det han mener er en stemoderlig behandling av Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den profilerte forsvarsadvokaten tok i dag på seg oppdraget, etter at en person betalte et beløp inn på Furuholms klientkonto.

Personen, som ønsker å forbli anonym, ønsker at Furuholmen skal ta jobben med å forsøke å få norske myndigheter sterkere engasjert i Tjostolv Molands og Joshua Frenchs skjebne i Kongo.

- Denne personen er frustrert over den behandlingen de to får i Kongo. Jeg har avklart med familien at de er komfortable med at jeg tar saken, sier Furuholmen.

- Jeg skriver nå brev til justisministeren, utenriksministeren, forsvarsministeren og statsministeren i saken.

Moland og French står tiltalt for drap og spionasje i den Kongolesiske byen Kisangani, og aktoratet har lagt ned påstand om dødsstraff.

- UD gjør ikke jobben sin
Furuholmen er ikke nådig når han skal beskrive Utenriksdepartementets rolle i saken så langt.

- Det har vært et veldig fravær av engasjement fra norges side. Her har UD ikke gjort jobben sin, sier Furuholmen.

- Vi snakker om en sak hvor Norge også er part, og blir anklaget for å ha sendt disse to ned til Kongo. De sitter blant annet anklaget for spionasje for Norge, anklager som åpenbart er er feilaktige.

Furuholmen er klar på at norske myndigheter nå må sette alle kluter til for å sikre at de to nordmennene får en rettferdig behandling.

- Lavtstående medarbeidere
- Det man har sendt ned er noen lunkne noter, og har sendt lavtstående medarbeidere fra en ambassade i et naboland. Det er vel en holdning der de tenker at «de har vel gjort det», men det er en lite prinsipiell vurdering. De må få en forsvarlig behandling, sier Furuholmen.

- Norge må som nasjon nå inn. Ikke tenke at «dette ordner seg». De bør koordinere en felles aksjon hvor de målrettet kommer i dialog der de handler med effekt og får inflytelse.

- Man må bruke et sett av virkemidler - formelle kanaler gjennom diplomatiet og statsrådsnivå - og vurdere hvilke virkemidler neglisjering av helt elementære spilleregler kan få for forholdet mellom Kongo og Norge, sier Furuholmen.

- Bruk Belgia
Furuholmen foreslår å bruke den gamle kolinimakten Belgia for å finne de rette kanalene i det kongolesiske statsapparatet.

- Hvis det er sånn at Belgia fortsatt har tette bånd til Kongo, er det naturlig å henvende seg til Belgia, sier han.

Han mener Moland og French har vært utsatt for en stemoderlig behandling av Utenriksdepartementet.

- Er det Telenor som anklages uriktig i Russland, setter UD alle kluter til. Ender dette med en henrettelse i skogen bør mange ha en flau smak i munnen, sier Furuholmen.

Advokat Pål S. Jensen i Steenstrup Stordrange har så langt representert de to normdmennene. Furuholmen og Jensen jobber uavhengig av hverandre.

Jensen var ikke kjent med Furuholmens engasjement i saken da Dagbladet ringte i kveld.

- Jeg var ikke kjent med det, sier Jensen.

Han stiller seg ikke bak Furuholmens kritikk.

- Jeg har ikke noe å utsette på UDs rolle så langt, og er ikke kjent med at Moland og French heller har det, sier Jensen til Dagbladet.

Avviser kritikken
Utenriksdepartementet avviser kritikken fra Furuholmen.

- Furuholmen er nå en part i saken, og rettsprosessen kan vi ikke kommentere. Vår jobb er å bistå med konsulær bistand, og det har vi ytt i denne saken, i stor grad. Vi har hatt folk til stede i lang tid for å sikre at overtramp ikke blir begått, og sørget for at Moland og French får bistand i den situasjon de er i, sier pressevakt i UD, Bjørn Svenungsen, til Dagbladet.

Han avviser at Norge er trukket inn som part i saken via spionanklagene.

- Norge ikke part i saken, og vi har gjort det kart overfor Kongo at disse ikke er på jobb for Norge på noen som helst måte. Jeg tror likevel ikke at noen mener at UD ikke har engasjert seg i denne saken, sier Svenungsen.

- Vi har hatt to tjenestemenn på stedet, og de har gjort en formidabel jobb og en kjempeinnsats. Vi er veldig fornøyd med jobben de har gjort under krevende forhold, sier Svenungsen.

TILTALT: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French står tiltalt for blant annet drap og spionasje. Aktoratet har lagt ned påstand om dødsstraff. Dommen faller tirsdag. Foto: Espen Røst
TILTALT: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French står tiltalt for blant annet drap og spionasje. Aktoratet har lagt ned påstand om dødsstraff. Dommen faller tirsdag. Foto: Espen Røst Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media