Ender som middag

BRYNE (Dagbladet): Sultne mennesker stjeler fugler fra Arvid Øglænds andedam på Bryne. - De spiser fuglene til middag. Det er trist, for fuglene betyr så mye for så mange, sier Øglænd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den vakre andedammen er Brynes stolthet. Her stoppet kongeparet opp lenge da de besøkte jærbyen i fjor.

Arvid Øglænd vil helst snakke om de vakre fuglene og fryder seg over ungenes hyl når nebbene napper smuler fra små hender. Nå ber han folk være på vakt, for nylig forsvant det ei verdifull kanadisk rødhalsgås. Fuglen er verdt mellom 1000 og 2000 kroner, Øglænd er skråsikker på at den er stjålet.

- Maken holder til her ennå. Folk på Jæren er glade i denne parken og fuglelivet, og jeg er sikker på at de vil være med på å verne fuglene, sier Arvid Øglænd til Dagbladet.

Smaker seigt

Han har ikke orket å anmelde fugletjuveriene:

- Politiet på Bryne har vel viktigere ting å etterforske om dagen, konstaterer han, og tenker på Gunn Merete-drapet.

Endene er så tamme og tillitsfulle, det er fort gjort å gjemme ei vakker and under frakken og stikke av.

Arvid Øglænd har ivret for andedammen siden krigens dager. To ganger om dagen mater han fuglene.

- Kunne du sjøl tenkt deg å ha andesteik fra fugleparken til middag?

- Bonden slakter jo og spiser egne dyr. Selv jakter jeg. Men nei, disse fuglene er gamle og mette av dage, kjøttet må være fryktelig seigt, mener Øglænd.

Blir spist

Endene klarer ikke å formere seg i dammen, selv om de prøver etter beste evne. Men så snart egg er lagt eller en unge er klekket ut, er minken, katten eller måkene der og sluker avkommet.

- Måkene er en sann landeplage, de forurenser og ødelegger. Nå håper jeg bare at menneskene kan la fuglene få være i fred. Hit kommer folk fra 3 til 93 år, her kan de studere livet og læren om naturen, fastslår Arvid Øglænd.

FUGLEVENN: Arvid Øglænd er fuglenes venn i andedammen på Bryne. Nå fortviler han over at uvedkommende stjeler fugler og spiser dem til middag. Nylig forsvant ei verdifull kanadisk rødhalsgås.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer