SKAL SETTE OPP REGNSKAPET PÅ NYTT: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Som leder for granskingen av SOS Rasisme mener hun utfallet kan bli en politianmeldelse av organisasjonen. Foto: Marie von Krogh
SKAL SETTE OPP REGNSKAPET PÅ NYTT: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Som leder for granskingen av SOS Rasisme mener hun utfallet kan bli en politianmeldelse av organisasjonen. Foto: Marie von KroghVis mer

Endevender SOS Rasismes regnskap

Myndighetene vil bruke opp til halv million kroner på hjelp fra revisjonsselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Et spleiselag mellom Fordelingsutvalget i Barne- og likestillings- departementet, Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) finansierer en fullstendig gjennomgang av SOS Rasismes regnskap fra år 2008.

SOS Rasisme har de siste årene fått over 40 millioner kroner i offentlige støtte. Nå ser de tre instansene seg nødt til å svi av opp mot 500 000 kroner for å gå gjennom alle kvitteringer, bilag og reiseregninger for 2008 i organisasjonen.

Aktiviteten og støttesøknader basert på dette året er under gransking av de tre instansene. Etter planen skal kontrollen skje i samråd med SOS Rasisme i løpet av sommeren og har et kostnadstak på 500 000 kroner, etter det Dagbladet får opplyst.

Sjekker kvitteringer - En del av regnskapet er uklart. Gjennomgangen er en del av den pågående kontrollen og vi har nå hentet inn et eksternt selskap til økonomidelen, sier leder Ingrid Bergum i Fordelingsutvalget til Dagbladet.

Organisasjoner som får støtte fra Fordelingsutvalget er pliktige til å ta vare på regnskaper ned til hver minste kvittering, for eventuell seinere kontroll, ifølge Bergum.

- Vi vil bruke hvordan pengene er brukt og om våre retningslinjer er brutt, sier Bergum, som tidligere ikke har utelukket å politianmelde organisasjonen og kreve utbetalt deler av millionstøtten som er utbetalt tilbake.

Tidligere har utvalget kontrollert aktiviteten i en rekke lokallag i organisasjonen, en gransking som fortsatt pågår.

- SOS Rasisme har ingen problemer med å åpne sine regnskaper for nøytrale revisorer, sier hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen.

Partner Jan Erik Gran Olsen i PWC bekrefter at de har fått oppdraget.

700 000 i reiseregninger Revisjonsselskapet som fikk jobben etter en anbudsrunde med flere kandidater er PricewaterhouseCoopers. Til vanlig har SOS Rasisme brukt en revisor fra KPMG. Han avviser å kommentere saken overfor Dagbladet.

Et av temaene blir reise- og diettsatser. I 2008 hadde SOS Rasisme hele 700 000 i utgifter til reise- og diettutgifter, en sum Dagbladet kjenner til at har forbauset flere som er involvert i kontrollene av organisasjonen.

- SKAL GRANSKE REGNSKAP: PriceWaterHouseCoopers, her i Bjørvika i Oslo, skal bygge opp SOS Rasismes regnskaper for 2008 fra bunnen av for å få oversikt over organisasjonens disponeringer. Foto: Espen Røst / Dagbladet
- SKAL GRANSKE REGNSKAP: PriceWaterHouseCoopers, her i Bjørvika i Oslo, skal bygge opp SOS Rasismes regnskaper for 2008 fra bunnen av for å få oversikt over organisasjonens disponeringer. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Vi vil vurdere å be om utbetalt støtte tilbakebetalt når vi ser konklusjonene i regnskapsgjennomgangen. Har de brutt reglene i LNU eller steder i staten, så må det få konsekvenser for støtte fra oss også, sier leder av analyse og tilskuddsavdelingen, Bjørn Holden, i IMDi.

Gransker medlemsregister Oslo kommune sier til Dagbladet at de vil granske SOS Rasismes medlemstall for hovedstaden, under en forestående kontroll ved hovedkontoret i Haugesund. Kommunen vil gjennomgå navnelister og deretter sjekke opplysningene mot personene oppført.

I mai fortalte Dagbladet om 12 år gamle Elisabeth Lund fra Skien, som uvitende var oppført som medlem i SOS Rasisme. Moren, Synnøve Lund, begynte å lure da datteren for to år siden, i en alder av 10 år, mottok flere adresserte medlemsaviser fra SOS Rasisme.

Fant ikke svar Da kontingentkravet dumpet ned i postkassa tok hun kontakt med organisasjonens hovedkontor i Haugesund og ba om en forklaring.

- Jeg måtte krangle en del før de ville slette henne som medlem. Selv om de skulle hatt rett i at hun sa ja, så er det horribelt å verve barn til politiske organisasjoner, selv om saken kan være god, fortalte moren.

SOS Rasisme fant heller ikke noe svar på hvordan jenta endte opp i medlemsregisteret.

- Det er umulig for oss å gå tilbake på et forhold som er to år gammelt.

I HAUGESUND: Organisasjonens administrative hovedkontor ligger i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
I HAUGESUND: Organisasjonens administrative hovedkontor ligger i Haugesund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer