Endre (14) trøstet lillebror hele natta

Endre Bø Marthinsen (14) trøstet lillebroren (6) for hoggorm, regn og kulde gjennom natta. -  Jeg er ingen helt, sier han selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brødrene Endre Bø Marthinsen (14) og Kjell Olav Marthinsen fra Notodden går hver sommer fjelltur sammen med mamma, hennes venninne og hennes barn. De er ni mennesker som legger ut på tur, med forskjellig mål hvert år.

Endre og Kjell Olav la i 11-tida onsdag av gårde sammen med en annen gruppe, som ikke orket å vente på at mødrene deres skulle vaske ut av hytta hvor de tilbrakte natta før. De skulle gå fra Nystøyl til Nutvasshytta i Fyresdal ved grensa mellom Aust-Agder og Telemark. Så gikk det galt. De to brødrene kom vekk fra de andre.

-  De valgte å gå på den andre siden av et vann, da de kom vekk fra resten av pulja. De var de eneste uten GPS eller kart. Vi kom et lite stykke bak, men så ingen framfor oss. Vi tenkte vi møtte dem på hytta, sier Gry Bø, mora til de to brødrene.

Viftet etter hjelp

Da alle var samlet ved møtestedet, manglet to personer - Endre og Kjell Olav. Gry gikk samme vei tilbake i håp om å møte dem. Det gjorde hun ikke. Hun ble på hytta i tilfelle de dukket opp der.

-  Jeg var så bekymret at jeg ble helt kvalm. Jeg ringte redningssentralen i 21.00-tida.

En time seinere var et Sea King-helikopter i lufta.

-  Vi stilte oss opp på et berg. Vi skreik, jublet og viftet alt vi klarte, men helikopterpilotene så oss ikke, sier Endre til Dagbladet.

De to guttene begynte å gå i retning av helikopterets kurs.

-  Etter omtrent to kilometer ble det så mørkt at vi ikke så noen ting foran oss, sier storebror.

Følte ansvar

Samtidig kom regnet. Kalde og klissvåte på beina la de seg ned under et tre i ly for natta. Kjell Olav sier til NRK at han så en hoggorm der de la seg, så han torde ikke sove i tilfelle den skulle komme tilbake. Storebror Endre trøstet lillebror og sa at han måtte få seg litt søvn. Han fikk legge seg oppå sekken sin, slik at hoggormen ikke skulle få tak i ham.

-  Jeg følte jo et ansvar. Jeg er jo storebror. Han gråt fælt, men jeg prøvde å trøste ham, sier Endre til Dagbladet.

Endre hadde bare på seg T-skjorte og genser. Han var klissvåt på beina, og det var kaldt.

-  Det var en den lengste natta i mitt liv. Det var ikke noe gøy, sier Endre.

Helikoptertur

Så snart det lysnet, begynte brødrene å gå igjen. De gikk opp på en klippe, og fulgte et sauegjerde i den retningen de trodde helikopteret var. Etter 12 timer alene på fjellet kom helikopteret tilbake.

-  Da så de oss juble og veive! Vi ble firt opp i helikopteret. Det var artig, sier Endre til Dagbladet.

Han er glad for at alt gikk så bra.

Denne episoden stopper likevel ikke heltebroren Endre.

-  Jeg skal på tur igjen, men jeg vil ikke være ute hele natta slik igjen, sier han og fortsetter:

-  Alle sier jeg er en helt, men jeg veit ikke om jeg er noen helt, jeg, sier en beskjeden storebror.

GJENFORENT MED MAMMA: Gry Bø er sjeleglad for at Endre (14) og Kjell Olav (6) er tilbake i god behold. - Hjelpemannskapet gjorde en kjempejobb, sier hun.