Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Endrer du ikke kurs, tvinger vi deg til å gjøre det

Senator Jim Webb har selv en sønn i Irak, og fikk æren av å være talsmann for demokratene i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da senator Jim Webb uttalte seg til pressen ble til og med lovnaden om å prøve å jobbe konstruktivt sammen med George W. Bush fulgt av en utilslørt trussel.


- Hvis han ikke endrer kursen, kommer vi til å stake den ut for ham, sa Webb.

For det var han, og ikke de demokratiske topplederne, som var valgt ut til å ta mest mulig av medieoppmerksomheten bort fra presidenten.

Bush-fiende

Webb er mannen som i valgkampen i fjor høst alltid opptrådte offentlig i sønnens soldatstøvler som en erkeamerikansk protest mot Irak-krigen, og som stjal avisoverskriftene da han nektet å stille opp på et bilde med Bush under en mottagelse i Det hvite hus. Da de to ikke lenger kunne unngå å treffes, prøvde presidenten å spørre hvordan det gikk med Webbs sønn, som var utstasjonert i Irak. «Det er mellom meg og gutten min», svarte den avvisende senatoren.

Den ihugede krigsmotstanderen la heller ikke fingrene imellom i sin snaut ti minutter lange respons til pressen i kongressbygningen i går.

- Vi som nasjon holdes nå som gisler av de forutsigbare, og forutsagte, kaotiske tilstandene som har fulgt (etter invasjonen av Irak, red. anm.). Krigens kostnader for USA har vært rystende, sa Webb, og sørget for å minne amerikanerne om de ferske katastrofetallene Bush har fått på meningsmålinger om jobben han gjør.

- Flertallet i befolkningen støtter ikke lenger måten denne krigen blir ført på. Det gjør heller ikke flertallet i de militære styrkene eller flertallet i Kongressen. Vi trenger en ny kurs, tordnet den demokratiske senatoren

HARD KRITIKK: Senator Jim Webb fra Illinois tok fram et bilde av sin far for å understreke poenger i refsen av Bush\' tale om rikets tilstand. Foto: SCANPIX/AP/TV-GRAB
HARD KRITIKK: Senator Jim Webb fra Illinois tok fram et bilde av sin far for å understreke poenger i refsen av Bush\' tale om rikets tilstand. Foto: SCANPIX/AP/TV-GRAB Vis mer

Forsiktige president-wannabes

Han kom også med kritikk av grepene Bush har gjort innenriks.

- Det er nesten som om vi lever i to forskjellige land. Middelklassen i dette landet, vår historiske ryggmarg og vårt beste håp for et sterkt samfunn i framtida, er i ferd med å miste plassen sin ved bordet, sa Webb, med henvisting til at næringslivet kanskje når nye profittrekorder, men at de som tjener på det er et lite mindretall.

Senatoren bemerket også at presidenten seks ganger tidligere har berørt spørsmålet om alternativ energi i tilsvarende taler, men at det demokratiske flertallet i Kongressen nå kan gjøre det mulig å faktisk gjøre ord til handling.

• Les hele responsen fra Jim Webb ordrett hos New York Times.

Demokratene som kan komme til å etterfølge Bush i 2008 var langt mer forsiktig og avgrenset i sin kritikk av talen.

- Hvor er presset på Irak for å ordne opp i problemene deres? Vi vet at det ikke er noen militær løsning i Irak, sa Hillary Clinton, som likevel manet til konstruktivt samarbeid med presidenten.

Senator Barack Obama skrøt av flere av Bush-iniativene, men repeterte sin Irak-kritikk.

image: - Endrer du ikke kurs, tvinger vi deg til å gjøre det

- En katastrofe utfolder seg i Irak, og vi har alle et ansvar for å finne den beste løsningen. Men eksperter på tvers av de politiske skillelinjene er berettiget skeptiske til presidentens plan om å sende flere soldater til Irak, understreket den antatte presidentkandidaten.

<B>«MADAM SPEAKER»</B>: Demokratene har tatt flertallet i Kongressen, og på hedersplassen bak Bush satt i natt en av hans argeste motstandere, Nanci Pelosi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!