Baneheia-saken:

Endrer forklaring etter DNA-funn

Jan Helge Andersen endrer forklaring etter DNA-funn i Baneheia-saken, melder Fædrelandsvennen. - Må ha hatt blackout.

UTE: 1. juni 2021 forlot Viggo Kristiansen Ila fengsel og forvaringsanstalt. Nå håper han å få en ny rettssak, det vil også pårørende etter Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Bones/NTB/Arkiv. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I politiavhør skal Jan Helge Andersen (40) ha åpnet for at han kan ha forgrepet seg på begge ofrene i Baneheia-saken, men sier han ikke kan huske det.

Det kommer fram i politiavhørene med Andersen i oktober, som Fædrelandsvennen har fått kjennskap til.

Andersen har nektet for å ha utført overgrepene alene. På spørsmål om han kan ha forgrepet seg på begge ofrene, forklarer han ifølge avisa at han kun husker å ha forgrepet seg på en av dem.

Han sier imidlertid flere ganger i avhørene at han i så fall «må ha hatt blackout» hvis dette stemmer, ifølge avisa.

Viggo Kristiansens advokat, Arvid Sjødin, forteller til Dagbladet at han er kjent med uttalelsen fra avhøret, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

- Dette er taushetsbelagt informasjon. Jeg har ingen kommentar til innholdet i Andersens politiforklaring, sier Jan Helge Andersens advokat Svein Holden til Dagbladet.

Håkon Brækhus, bistandsadvokat til de etterlatte, forteller til Dagbladet at han ikke har satt seg inn i alle nye detaljer i Andersens forklaring i politiavhør.

- Jeg har ikke noen kommentar til enkeltheter i den nye etterforskningen, sier Brækhus.

- Overraskende

- Det er overraskende at det er gjort nye funn nå, men metodene som brukes i dag er mer sensitive enn de har vært før.

Det sier DNA-ekspert og professor i molykærbiologi ved NTNU, Atle Bones til Dagbladet.

Mandag denne uka meldte TV 2 at det skal ha blitt funnet flere DNA-spor på Lena Sløgedal Paulsen, som de mener stammer fra Jan Helge Andersen, en av to som ble dømt for drapene i Baneheia i mai 1999.

Den gang ble det funnet DNA-bevis fra Andersen på åstedet, og kort tid etterpå innrømmet han drapet på Stine Sofie Sørstrønen. Han ga kompisen Viggo Kristiansen skylda for det andre drapet, samt begge voldtektene.

Det ble også brukt DNA som bevis mot Kristiansen, men det har i ettertid blitt trukket fram flere svakheter rundt denne DNA-profilen, som ikke var fullstendig. Profilen kunne tilhøre ham, men også 54, 6 prosent av alle andre menn i Norge.

Bones har ikke jobbet med Baneheia-saken, men tror at politiet kan ha fått analysert prøver som tidligere ikke har vært analysert.

OVERRASKET: Professor i molekylærbiologi, Atle Bones, er overrasket over at det er gjort nye DNA-funn i Baneheia-saken. Foto: NTNU
OVERRASKET: Professor i molekylærbiologi, Atle Bones, er overrasket over at det er gjort nye DNA-funn i Baneheia-saken. Foto: NTNU Vis mer

Nok med én celle

Ifølge NRK skal de nye DNA-funnene ha blitt gjort tre steder på kroppen til Paulsen.

Hvor store mengder det er snakk om, er foreløpig ikke kjent, men ifølge kanalen skal det være svært sikre treff. Dette vil ifølge Bones være sentralt for sikkerheten til prøvene.

- I utgangspunktet er det nok med DNA fra en celle for å kunne knytte det til en profil. Ulempen ved en mindre prøve er derimot at det er større usikkerhet ved den. Det er også en større fare for at denne prøven er forurenset med andre personer sitt DNA.

Professoren forklarer deretter at bevismaterialet må vurderes ut ifra hvor nedbrutt DNA-et er.

DNA-FUNN: Politiet skal ha gjort nye funn i Baneheia-saken som er knyttet til Jan Helge Andersen. Foto: Dagbladet
DNA-FUNN: Politiet skal ha gjort nye funn i Baneheia-saken som er knyttet til Jan Helge Andersen. Foto: Dagbladet Vis mer

- Hvor fort DNA brytes ned avhenger av hva slags materiale som prøven sitter på, men om de har funnet samme profil i prøver fra tre ulike steder på kroppen til Paulsen er dette normalt en sterk identifikasjon.

- Viktig moment

Andersen ble dømt til 19 års fengsel for drapet på Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000, men frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Han ble i tillegg dømt for medvirkning til voldtekt av begge ofrene.

Politiet har ennå ikke bekreftet funnene, men Arvid Sjødin, som forsvarer meddømte Viggo Kristiansen, kunne mandag fortelle til Dagbladet at han har vært kjent med de nye DNA-funnene en stund.

- Hvis en skal prøve å finne ut av hva som har skjedd, så er dette viktige momenter, og momenter som hjelper Viggo, sa Sjødin.

Håper etterforskningen er ferdig til jul

Kristiansen ble i tingretten dømt til 21 års forvaring, men har hele tiden nektet straffskyld.

I februar fikk han medhold fra Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, og saken er for tida under etterforskning. Både Kristiansen og Andersen har vært i flere avhør de siste månedene, etter at Kristiansen slapp ut fra Ila landsfengsel 1. juni.

VINKER: Viggo Kristiansens far hentet sønnen på Ila tirsdag 1. juni. Video: Vegard Krüger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Statsadvokat Anders Schei fortalte tirsdag at de håper den pågående etterforskningen er gjennomført innen jul, men ville ikke garantere dette.

Andersens advokat, bekreftet tirsdag at hans klient skal i et nytt avhør med politiet.

- Det er en fortsettelse av avhøret som har vært, sa Holden til VG. Han ville si noe om når avhøret skal finne sted.

Når etterforskningen er ferdig, skal Oslo statsadvokatembeter gi sin tilråding til Riksadvokaten om hvorvidt det bør gjennomføres full behandling i lagmannsretten eller om det skal avsies frifinnende dom uten hovedforhandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer