Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endrer forklaring

Tirsdag sa Siv at de ikke hadde fått noe informasjon om Birkedal som ga grunn til bekymring. Nå vil ikke partiet lenger avkrefte det.

KRISEMØTE: Etter krisemøtet på kontoret i går, avkreftet ikke Siv Jensen lenger at partiet har visst om påstandene om upassende oppførsel fra Trond Birkedals side. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
KRISEMØTE: Etter krisemøtet på kontoret i går, avkreftet ikke Siv Jensen lenger at partiet har visst om påstandene om upassende oppførsel fra Trond Birkedals side. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av gårsdagen endret Siv Jensen forklaring om hvorvidt hun har kjent til påstander om uanstendig eller upassende oppførsel fra Frp-politiker Trond Birkedals side.

- Ikke fått informasjon
Til VGs papirutgave onsdag svarte Siv slik på gjentatte spørsmål om hun har hørt noe om at Birkedal skal ha oppført seg upassende:

- Vi har ikke tidligere fått informasjon som ga grunnlag til å reagere.

Men i løpet av gårsdagen ble det stadig klarere at både generalsekretær Geir Mo og FpU-leder Ove Vanebo har vært varslet om saken. Gutten som var 15 år da han skal ha hatt oralsex med Birkedal på et hotellrom i Oslo, sa til Dagbladet i går at han varslet tre kamerater som skulle varsle videre oppover i systemet.

- Fikk informasjon
Guttens bistandsadvokat bekreftet overfor NRK og TV2 i går at både Ove Vanebo og Geir Mo ble orientert om saken og at det «sikkert» var flere personer i ledelsen som kjente til saken. Nå erfarer Aftenbladet at Vanebo tok saken opp med Birkedal for halvannet år siden.

I går kveld var det krisemøte i Frp. Etter dette møtet sluttet Siv Jensen å avkrefte at de har visst.

Da Dagsrevyens journalist i 21-sendinga i går spurte Siv om når hun fikk kjennskap til de alvorlige beskyldningene mot Trond Birkedal, var forklaringen endret til dette:

- Fremskrittspartiet får fra tid til annen kjennskap til informasjon som vi håndterer etter vårt regelverk, det gjør vi med alle saker, det handler om at vi prøver å undersøke hva de omhandler. Hvis det kommer påstander om kriminelle handlinger, så er vårt klare råd i alle sammenhenger at man må melde sakene til politiet.

- Aldri benektet
I dag sier Sivs kommunikasjonssjef Fredrik Färber dette til Dagbladet:

- Vi har aldri benektet at vi har kjent til saken. Siv har vært helt presis på at vi ikke kommenterer enkeltsaker, sier han, og viser til NRK-intervjuet.

Frps etiske regelverk sier at enhver som får kjennskap til mulige lovbrudd, skal melde dette oppover i systemet. Personer som opplever seksuell trakassering skal oppfordres til å melde saken til politiet. I en situasjon hvor det reises beskyldninger mot en person, bør partiet gjennomføre samtaler med den enkelte.

Fredrik Färber vil ikke gå inn på detaljer i håndteringen av enkeltsaken, men bekrefter overfor Dagbladet at det etiske regelverket er blitt fulgt.

Dagbladet har ikke lykkes i å få kommentar fra Siv Jensen, Ove Vanebo eller Geir Mo til denne saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling