Endrer forklaring

Tirsdag sa Siv at de ikke hadde fått noe informasjon om Birkedal som ga grunn til bekymring. Nå vil ikke partiet lenger avkrefte det.

KRISEMØTE: Etter krisemøtet på kontoret i går, avkreftet ikke Siv Jensen lenger at partiet har visst om påstandene om upassende oppførsel fra Trond Birkedals side. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.
KRISEMØTE: Etter krisemøtet på kontoret i går, avkreftet ikke Siv Jensen lenger at partiet har visst om påstandene om upassende oppførsel fra Trond Birkedals side. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av gårsdagen endret Siv Jensen forklaring om hvorvidt hun har kjent til påstander om uanstendig eller upassende oppførsel fra Frp-politiker Trond Birkedals side.

- Ikke fått informasjon
Til VGs papirutgave onsdag svarte Siv slik på gjentatte spørsmål om hun har hørt noe om at Birkedal skal ha oppført seg upassende:

- Vi har ikke tidligere fått informasjon som ga grunnlag til å reagere.

Men i løpet av gårsdagen ble det stadig klarere at både generalsekretær Geir Mo og FpU-leder Ove Vanebo har vært varslet om saken. Gutten som var 15 år da han skal ha hatt oralsex med Birkedal på et hotellrom i Oslo, sa til Dagbladet i går at han varslet tre kamerater som skulle varsle videre oppover i systemet.

- Fikk informasjon
Guttens bistandsadvokat bekreftet overfor NRK og TV2 i går at både Ove Vanebo og Geir Mo ble orientert om saken og at det «sikkert» var flere personer i ledelsen som kjente til saken. Nå erfarer Aftenbladet at Vanebo tok saken opp med Birkedal for halvannet år siden.

I går kveld var det krisemøte i Frp. Etter dette møtet sluttet Siv Jensen å avkrefte at de har visst.

Da Dagsrevyens journalist i 21-sendinga i går spurte Siv om når hun fikk kjennskap til de alvorlige beskyldningene mot Trond Birkedal, var forklaringen endret til dette:

- Fremskrittspartiet får fra tid til annen kjennskap til informasjon som vi håndterer etter vårt regelverk, det gjør vi med alle saker, det handler om at vi prøver å undersøke hva de omhandler. Hvis det kommer påstander om kriminelle handlinger, så er vårt klare råd i alle sammenhenger at man må melde sakene til politiet.

- Aldri benektet
I dag sier Sivs kommunikasjonssjef Fredrik Färber dette til Dagbladet:

- Vi har aldri benektet at vi har kjent til saken. Siv har vært helt presis på at vi ikke kommenterer enkeltsaker, sier han, og viser til NRK-intervjuet.

Frps etiske regelverk sier at enhver som får kjennskap til mulige lovbrudd, skal melde dette oppover i systemet. Personer som opplever seksuell trakassering skal oppfordres til å melde saken til politiet. I en situasjon hvor det reises beskyldninger mot en person, bør partiet gjennomføre samtaler med den enkelte.

Fredrik Färber vil ikke gå inn på detaljer i håndteringen av enkeltsaken, men bekrefter overfor Dagbladet at det etiske regelverket er blitt fulgt.

Dagbladet har ikke lykkes i å få kommentar fra Siv Jensen, Ove Vanebo eller Geir Mo til denne saken.