Endrer fraværsgrensa på grunn av coronaviruset

Ut skoleåret vil elever som har fravær av helsegrunner, slippe å gå til fastlegen for å få dokumentert fraværet, opplyser Kunnskapsdepartementet.

ENDRER GRENSA: Kunnskapsminister Trine Skei Grande endrer nå fraværsgrensa. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ENDRER GRENSA: Kunnskapsminister Trine Skei Grande endrer nå fraværsgrensa. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

Årsaken er at håndteringen av coronaviruset gjør at helsepersonell må bruke kapasiteten sin på dem som trenger det mest.

Endringen kommer etter oppfordring fra Helsedirektoratet, sier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.

– Den oppfordringen følger vi og lemper på dokumentasjonskravet, sier Grande.

Tar beina fatt: Merk deg ordet «Wuhan Shake». Det er den nye virale trenden på hvordan man kan hilse på andre mennesker uten å bli smittet av Corona. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Varer til 1. august

Fraværsgrensa innebærer at elever i videregående skole som har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, som hovedregel ikke vil få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Endringene varer til 1. august 2020, dersom det ikke skjer endringer i helsemyndighetenes vurdering av situasjonen som gjør at de bør forlenges eller forkortes.

Dermed kan elever som har fravær av helsegrunner, bruke egenmelding om de er over 18 år, eller få en bekreftelse fra sine foreldre om de er yngre. Endringene vil også gjelde for føring av fravær på vitnemålet.

Oppfordrer skoler til å planlegge

Grande sier at hun forventer at elevene forvalter friheten på en god måte, og understreker at elever som er syke, bør være hjemme.

– Jeg oppfordrer alle til å følge de rådene som kommer fra helsemyndighetene. Skolene bør også planlegge for at elever i karantene kan jobbe hjemmefra, hvis formen tilsier det, sier hun.

SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Fagerås, ba tidligere denne uka Skei Grande om å gjøre en slik endring i fraværsgrensa.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer