Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endrer innreisereglene

Justisminister Monica Mæland gjør unntak for landbruket.

MONICA MÆLAND: - Landbruket har stort behov for sesongarbeidere, særlig i forbindelse med våronna. Bilde: Bjørn Langsem Vis mer

På en pressekonferanse mandag opplyser justisminister Monica Mæland at det gjøres endringer i bortvisningsreglene.

- EØS-borgere med arbeid i viktige næringer får nå reise inn i Norge. Dette gjelder blant annet landbruk, gartneri, matindustri, vann- og petroleumsnæringen og kraftnett, sier Mæland.

Hun sier at landbruket har stort behov for sesongarbeidere, særlig i forbindelse med våronna.

- Dette unntaket gjør vi nå, men de må følge vanlige karanteneregler, sier justisministeren.

Det betyr at det må ha dokumentasjon på at de skal jobbe i Norge og havner automatisk i to ukers karantene når de ankommer landet.

I Norge utføres planting og innhøstingsarbeidet stort sett av utenlandske arbeidere, særlig fra Vietnam og Øst-Europa. Det dreier seg om cirka 40 000 sesongarbeidere med midlertidige tillatelser. Næringen selv har uttalt til Dagbladet at de vanskelig kan se for seg å bruke permitterte arbeidere uten kompetanse i arbeidet.

Enklere med sosialhjelp

Mæland påpeker at antall permitterte stadig øker, og at Nav har fått inn over 300 000 søknader om dagpenger.

Regjeringen lemper på kravene for sosialhjelp slik at folk som er rammet av coronakrisen, skal ha penger til det mest nødvendige.

Stortinget har tidligere vedtatt en ny stønadsordning for selvstendig næringsdrivende, og Mæland understreker at det jobbes med å få på plass en løsning for dette.

Helseminister Bent Høie opplyser på pressekonferansen at Helse Sør Øst har inngått en ny avtale med to bedrifter i Norge som skal lage smittevernutstyr. Det er bestilt 550 000 visirer.

- Helse Sør Øst har gjort et stort arbeid for å skaffe til veie smittevernutstyr. Har vi ikke ustyr, kan ikke helsevesenet gjøre jobben sin. Arbeidet har gitt et visst pusterom, så det ikke er like kritisk mangel, men det er et pågående arbeid for å sikre nok utstyr, sier fungerende direkør Espen Nakstad i Helsedirektoratet.

Han opplyser at det norske helsevesenet er i verdensklasse, og sier at det er usikkert hvor mange pasienter som vil bli innlagt, men at man ikke skal være redd for å bli smittet på sykehuset eller hos fastlegen.

- 2416 helsearbeidere har meldt seg til tjeneste. Vi ønsker at enda flere registrer seg. 321 pasienter er innlagt på sykehus. 97 får respiratorbehandling, sier han.

SE NÅ: Siste nytt fra WHO Vis mer

Norge i verdenstoppen

Fagdirektør Frode Forland i FHI opplyser at 87 191 personer er testet av viruset i Norge - og understreker at dette er helt i verdenstoppen. 48 år er gjennomsnittsalderen for de som er smittet.

Det er meldt om 124 nye smittede det siste døgnet og totalt 26 dødsfall. 84 år er gjennomsnittsalderen for coronadødsfallene i Norge.

60 år er gjennomsnittsalderen for de som får intensivbehandling, opplyser Forland.

- Ser vi potensialet ebolamedisinen og malariamedisinen har hatt?

- Det er viktig å teste alle muligheter med medikamenter som kan ha effekt. Det er usikkert om ebola- og malariamedisin har noe for seg. Det vil vi finne ut effekten av ganske snart – om to-tre måneder. Det jobbes på vaksinefronten og vi kartlegger immunitet i befolkningen, sier Espen Nakstad i Helsedirektoratet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!