Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endrer loven: Nå blir det fritt fram for krenkelser og fornærmelser

SV som fremmet forslaget.

- Jeg ser ikke en eneste grunn til å ha en egen lov mot å fornærme representanter fra en fremmed stat, sier Bård Vegard Solhjell (bildet). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- Jeg ser ikke en eneste grunn til å ha en egen lov mot å fornærme representanter fra en fremmed stat, sier Bård Vegard Solhjell (bildet). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var SV som fremmet forslaget om at formuleringen i straffeloven må endres, og forslaget har nå fått støtte flertallet i justiskomiteen på Stortinget.

Flertallet er enig i at bestemmelsen i straffeloven er problematisk sett opp mot ytringsfriheten. Komiteen har derfor innstilt på et vedtak hvor Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne bestemmelsen.

- Jeg ser ikke en eneste grunn til å ha en egen lov mot å fornærme representanter fra en fremmed stat. Det er forskjell på vold, hatefulle ytringer og rasisme, som alltid er og bør være forbudt, og det å fornærme noen, sa SVs Bård Vegar Solhjell da lovforslaget ble fremmet i vår.

Satiredikt

Saken ble aktuell etter at den tyske komikeren Jan Böhmermann framførte et satiredikt på TV rettet mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkia tok saken særs alvorlig og diktet utløste en diplomatisk krise mellom de to landene som endte med at det tyske utenriksdepartementet mottok en diplomatisk note. Tyrkia krevde at den samfunnsrefsende satirikeren skulle straffes for å ha krenket presidenten. Det var det også anledning til ifølge den tyske straffeloven.

Også det norske lovverket har hittil hatt en lignende bestemmelse. Ifølge loven kunne man straffes med fengsel i inntil ett år ved å opptre «fornærmelig» overfor en representant for en fremmed stat.

Bør ikke beskyttes mot fornærmelser

Dermed er det i teorien mulig for også norske komikere å bli straffet for å harselere med representanter for andre land, har ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf påpekt.

Paragrafen ble videreført da den nye straffeloven trådte i kraft i fjor. Nå får SV gjennomslag for at den skal bort.

- Det at noen representerer en fremmed stat, forplikter oss på ulike vis som nasjon, men det bør ikke gi en egen beskyttelse mot fornærmende utsagn, heter det i lovforslaget.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!