Kakemann

Endrer navn på denne kaka

Hos denne bakerikjeden skal ikke kakemenn lenger hete kakemenn. Nå skal de hete «kakeperson».

KAKEMANN: I Norge kjenner vi denne kaka som en kakemann. Men hos bakerikjeden Lagkagehuset i Danmark skifter de nå navnet til «kakeperson». Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
KAKEMANN: I Norge kjenner vi denne kaka som en kakemann. Men hos bakerikjeden Lagkagehuset i Danmark skifter de nå navnet til «kakeperson». Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I Norge ser vi dem mest til jul. I mange hjem er hvite kakemenn, eller pepperkakemenn og -koner, blitt et fast innslag til julebaksten.

Nå har en bakerikjede med filialer over hele Danmark tatt til orde for en endring.

Bakerikjeden Lagkagehuset har nemlig besluttet å endre sine kakemenn til «kakepersoner». Det skriver den danske avisa Berlingske.

I Danmark er det tradisjon med store, pyntede kakemenn i forbindelse med bursdagsfeiringer. Lagkagehuset har hittil tilbudt sine kunder både kakemenn og kakekoner.

- Omfavner mangfoldet

Men nå innfører kjeden altså en endring, for å ta et oppgjør med binære kjønnsoppfattelser.

Malin Gardeström, som er ansvarlig for markedsføring og ekstern kommunikasjon hos Lagkagehuset, sier at beslutningen er tatt med hensyn til inklusjon:

- For oss er det viktig at vi avspeiler samtida og omfavner mangfoldet som er i samfunnet. Vi vil også gi en mulighet til dem som normalt ikke føler seg avspeilet i den binære kjønnsframstillingen, sier hun til Berlingske.

ALT FOR NORGE: Norges Fotballforbund (NFF) har lansert en ny versjon av den kjente og kjære «Alt for Norge». Sangen framføres av Alexandra Rotan, kjent fra KEiiNO, og er produsert av produsentduoen TRüH. Video: Norges Fotballforbund Vis mer

I framtida skal bakeriets kunder kunne bestille seg en kakeperson på app. Her skal de selv kunne designe en modell slik de foretrekker den.

- Stor del av samfunnsagendaen

Det er i denne forbindelse at begrepet kakeperson ble skapt.

- For ikke å låse oss fast i en kjønnsstereotyp forestilling når vi bygger funksjonaliteten i appen, vil gjerne kalle det for en kakeperson. Så åpner vi for at folk selv kan definere utseende, og velge om det skal være bukser eller kjole - kort eller langt hår. Rødt, brunt eller svart hår, sier Gardeström til Berlingske.

Hun er fullt klar over at beslutningen kan komme til å skape debatt.

- Diversitet og inklusjon er en stor del av samfunnsagendaen akkurat nå. Selvfølgelig kommer det til å komme kommentarer om dette. Men det er viktig å slå fast at vi ikke dropper tradisjonen. Vi vil bare skape et mer nøytralt utgangspunkt når man bestiller, sier hun til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer