Endrer navn på Hviterussland til Belarus

Regjeringen kommer framover til å omtale Hviterussland som Belarus.

ENDRER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommer til å omtale landet som Belarus framover. Foto: Lise Åserud / NTB
ENDRER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommer til å omtale landet som Belarus framover. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge endrer navnet på Hviterussland til Belarus, skriver regjeringen i en pressemelding.

- Vi mener det er riktig å endre navnebruken, i solidaritet med den belarusiske demokratibevegelsen, skriver statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

29. mai er den offisielle dagen for solidaritet med Belarus, skriver regjeringen i en pressemelding. Endringen skjer etter at en rekke personer, deriblant flere belarusiske demokratiforkjempere, har bedt Norge endre navn på landet.

- Jeg er glad for at vi kan kunngjøre navneendringen på denne dagen og vise vår solidaritet med de demokratiske kreftene i Belarus, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Til VG sier Huitfeldt at det er for å tydeliggjøre at Belarus er et selvstendig land.

- Vi gjør det i solidaritet med den belarusiske demokratibevegelsen. De vil ikke være en forlengelse av Russland, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til VG.

Sverige og Danmark gjorde endringen til Belarus i henholdsvis 2019 og 2021.

Den Russland-vennlige presidenten i landet, Aleksandr Lukasjenko, omtales som «Europas siste diktator». Det er opposisjonen som er forkjempere for å bytte navn.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer