FÆRRE BLOKKER:  Krisen i USA får konsekvenser for norske blokker. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
FÆRRE BLOKKER: Krisen i USA får konsekvenser for norske blokker. Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer

Endrer oljeutlysninger etter oljekatastrofen

Tar ut blokker nær Lofoten, men overkjører fortsatt 33 råd fra fagmiljøene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Regjeringen utlyser 94 blokker i stedet for 100 i den 21. konsesjonsrunden for norsk sokkel.

Selv om forvaltningsplanen for Norskehavet åpner for tildeling, har regjeringen tatt ut fire blokker som ligger i Nordland 5, tett opp til Lofoten, og to blokker i Nordsjøen. Årsaken er ulykken i Mexicogolfen.

- Disse er vurdert som sårbare områder, og vi har sett at det har vært ulike vurderinger av disse blokkene over tid. Vi avventer situasjonen og forholder oss til det vi ser rundt oss, også i Mexicogolfen, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

12 av blokkene ligger på dypt hav. Riis-Johansen sier at regjeringen vil vurdere selve tildelingen når den skal gjøres våren 2011, i lys av erfaringene fra Mexicogulfen.

Stridstema
Saken skal ha vært en nøtt for den rødgrønne regjeringen, siden enkelte av områdene ligger rett sør for Lofoten, eller i andre sårbare områder. Riis-Johansen ønsket å lyse ut 100 blokker, mens miljøvernminister Erik Solheim skal ha ønsket 18 færre. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) skal ha satt seg imot 8 blokker, skriver NTB. Likevel sier Terje Riis-Johansen i dag at prosessen var ukomplisert.

- Vi har hatt en ukomplisert og grei prosess etter høringsrunden. Ting har lagt seg naturlig på plass, sier han.

Overkjører miljøråd igjen
Selv om regjeringen endte med å ta ut seks blokker, overkjører de fortsatt 33 miljøråd, påpeker Elisabeth Sæter i Naturvernforbundet.

Havforskningsinstituttet sier nei til 39 blokker, Direktoratet for naturforvaltning 13 og Klima- og forurensningsdirektoratet elleve felter. Fiskeridirektoratet hadde innvendinger mot 81 av 100 områder.

- Dette er et politisk kompromiss, ikke et faglig. Miljørøstene i regjeringa har fått litt, i og med at seks blokker er tatt ut, men 33 råd er overkjørt. Disse blokkene ligger i gyteområder, i områder med koraller og i områder som ikke er tilstrekkelig kartlagt, sier Sæter.

- Vi har gjort en balansert avveining i tråd med forvaltningsplanen, sier Terje Riis-Johansen.

Nord-Norge-satsing
De 94 blokkene som lyses ut ligger alle i Norskehavet og Barentshavet. Riis-Johansen kaller 21. konsesjonsrunde en Nord-Norge-tildeling.

- Vi legger til rette for en storsatsing i Nord-Norge og et jevnt aktivitetsnivå. Dette er både et interessant område for selskapene og det gir mulighet for mer permanent drift på land i Nord-Norge, der det er få pågående prosjekter i dag, sier han.

Allerede under Lofoten-høringen i Svolvær tidligere i juni, gjorde Riis-Johansen det klart at ingen tildelinger vil bli gjort i 21. konsesjonsrunde før erfaringer etter ulykken i Mexiogolfen er innhentet. Og i forrige uke ble det klart at oljebransjen kan forvente strengere krav på norsk sokkel etter oljekatastrofen.

Det er langt fra første gang miljøråd blir overhørt. I februar ble 36 felter tildelt oljebransjen i strid med miljømyndighetenes råd.