Endrer på tiltak i Viken

Flere kommuner i Viken får tilbake kontrollen over coronatiltakene. Lillestrøm er ikke en av dem: - De kan rett og slett ikke gjøre det mot oss, sier ordfører Jørgen Vik.

ÅPNER OPP: Helse- og omsorgsminister Bent Høie åpner opp for noen kommuner i Viken. Foto: Berit Roald / NTB
ÅPNER OPP: Helse- og omsorgsminister Bent Høie åpner opp for noen kommuner i Viken. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Smittetallene i Viken viser en nedadgående trend. Det viser at de strenge tiltakene fungerer. Derfor kan vi senke tiltaksnivået i flere av kommunene. Likevel er smittetallet fortsatt høyt i kommuner som grenser opp mot Oslo øst, og der er situasjonen ikke fullstendig under kontroll. Disse kommunene må derfor fortsette med tiltaksnivå A, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

Det er nå besluttet å avslutte regionale tiltak i disse kommunene:

Aurskog-Høland, Gjerdrum, Hole, Hurdal, Hvaler, Jevnaker, Kongsberg, Lunner, Marker, Modum, Nes, Nesodden, Nittedal, Rakkestad, Ringerike, Skiptvet, Våler og Øvre Eiker.

Endringene i tiltak trer i kraft midnatt, natt til mandag 26. april og varer til og med 9. mai. Det skal avholdes møte med kommunene om en uke for å vurdere situasjonen på nytt.

Må holde stengt

Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og Ullensaker skal fortsatt ha tiltaksnivå A, som er det høyeste tiltaksnivået.

Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik sier til Dagbladet at møtet med Helsedepartementet, FHI, Statsforvalteren og Helsedirektoratet var et rent informasjonsmøte.

- Da jeg fikk beskjed må jeg innrømme at jeg ble ordentlig trist og lei meg. Jeg tenker på hva dette betyr for innbyggerne i Lillestrøm, at vi, sammen med tre andre kommuner, blir holdt i full nedstenging i to uker til. Vi får ikke anledning til noe som helt, selv om tallene går i riktig retning.

MÅ HOLDE STENGT: Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) ved Lillestrøm rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MÅ HOLDE STENGT: Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik (Ap) ved Lillestrøm rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Han forteller at helseministeren selv var til stede på møtet.

- Jeg la vekt på at jeg har en klar forventning om at når Lillestrøm nå blir holdt i dette i to uker til, så har jeg en helt klar forventning om at vi blir prioritert i vaksinekøen.

- Det går ikke

- Vi har vært nedstengt like lenge som Oslo, i store trekk, og har per nå ikke fått en eneste ekstra vaksine. Det går ikke. De kan rett og slett ikke gjøre det mot oss.

- Vi bærer nå egentlig den største tiltaksbyrden i hele landet. 5A-tiltak er strengere enn tiltakene i Oslo, og jeg forventer derfor at dette følges opp med vaksiner. Dette er dramatisk for næringslivet, så jeg forventer også en næringspakke for Lillestrøm og Romerike, når de gjør dette selv i en nedadgående trend. Det må de.

- Vi hadde fint klart dette selv. Det er snakk om så små lettelser. Men vi blir nektet og jeg opplever at vi ikke blir sett.

RÆLINGEN: Ordfører i Rælingen, Ståle Grøtte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RÆLINGEN: Ordfører i Rælingen, Ståle Grøtte. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ordfører Ståle Grøtte i Rælingen påpeker også at dette er en vanskelig situasjon.

- Kombinasjonen av ingen lettelser og foreløpig heller ingen ekstra vaksiner er en svært vanskelig beskjed å få for befolkningen vår. Vi har som Oslo levd med svært tunge tiltak i svært lang tid og innbyggerne i Rælingen fortjener noen lyspunkter. Flere vaksiner, slik at vi så en lysning, ville vært et slikt grep som kunne lettet situasjonen.

Får åpne butikker

I disse kommunene blir tiltaksnivået nedjustert fra tiltaksnivå A til tiltaksnivå B, eller videreført:

Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nordre Follo, Vestby, Ås, Fredrikstad, Halden, Moss, Råde, Sarpsborg, Asker, Bærum, Drammen, Lier, Eidsvoll og Nannestad.

Det betyr at blant annet butikker kan åpne igjen fra mandag. Det anbefales å ikke ha flere enn fem gjester i eget hjem - mot å unngå besøk helt i tiltakspakke A.

For de mest utsatte kommunene som er på tiltaksnivå B, råder Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet kommunene til selv å samordne seg for å innføre lokale tiltak.

Dette gjelder:

Region Follo: Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nordre Follo, Vestby og Ås.

Region sør: Fredrikstad, Halden, Moss, Sarpsborg og Råde.

Region vest: Asker, Bærum, Drammen og Lier.

- Var ønsket

Nesodden er blant kommunene som nå er helt ute av Høies tiltakspakke, og som kan fastsette egne regler. Ordfører Eivind Hoff-Elimari er glad over endringene.

- Dette var noe vi ønsket. Men vi vil fortsatt ha strenge regler. Forskjellen er at nå kan vi tilpasse dem bedre til Nesodden. Vi fastsetter lokal forskrift innen helga, sier han.

Når kommunen tidligere denne måneden gikk fra tiltakspakke A til B, hadde kommunen mulighet til å åpne for all fritidsaktivitet for barn og unge. Likevel ble det bare åpnet for dette utendørs.

- Vi vil tenke på samme måte nå. Vi har fått et handlingsrom, og skal nå se hvordan vi skal benytte oss av det. Vi må se på hva som er fornuftige råd og regler for Nesodden. Vi har en spesiell beliggenhet, og er på sett og vis en samferdselsmessig blindvei. Det nyter vi godt av nå.

Ordføreren påpeker at det er naturlig å tenke at arrangementer, som til nå har vært helt forbudt, kan tillates utendørs innenfor visse begrensninger.

- Det hadde vært hyggelig om vi kunne tillate noen å samle seg utendørs 1. mai om de har lyst, for eksempel. Med avstand selvfølgelig. Detaljene skal vi finne ut av i løpet av morgendagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer