Kilder til Dagbladet:

Endrer regjeringen: Holdes på pinebenken

Jonas Gahr Støre har for lengst besluttet å endre regjeringen sin i høst, men statsministeren må foreløpig avvente Erna Solberg-sakens utvikling. Flere regjeringsendringer ventes, ifølge Dagbladets opplysninger, og profilerte Ap-sluggere kan bli vraket.

ERKJENNER: - Valget ga samlet sett et altfor dårlig resultatet for Arbeiderpartiet, og det er mitt ansvar. Jeg forstår at dette kalles en krise, sa partileder Jonas Gahr Støre til sitt eget landsstyre mandag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Statsminister Jonas Gahr Støre planlegger større endringer i regjeringskabalen i høst, ifølge Dagbladets opplysninger.

Endringene, som blant annet inkluderer én ny statsrådspost for Arbeiderpartiet, ligger derimot foreløpig på is som følge av Erna Solberg-saken.

Første mulighet er i praksis neste fredag, og det ryktes nå at Støre jobber mot å presentere sitt nye regjeringslag fredag 13. oktober - en skummel dag å lansere godt nytt, påpekes det.

Slik Dagbladet skrev forrige uke, kan ikke Statsministerens kontor (SMK) føle seg helt trygg på at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) overlever høsten likevel.

Erna og Anniken

Huitfeldts sak knyttes til Erna Solberg/Sindre Finnes, og dersom Solberg trekker seg som Høyre-leder, kan det bli vanskelig for Huitfeldt å bli sittende. Dermed må regjeringsendringene vente: Støre ønsker ikke å stokke om på laget sitt to ganger på én høst, blir Dagbladet fortalt.

Dagbladets kilder understreker at Huitfeldt-saken og Solberg-saken er vidt forskjellige i omfang, størrelse og eventuell tjenesteforsømmelse.

Ny statsråd

Senterpartiet fikk uforholdsmessig god uttelling i antall statsråder ved forhandlingene i Hurdal, og statsminister Jonas Gahr Støre venter nå på muligheten til å jevne fordelingen litt og bygge en ny profil for partiet.

I dag har Sp 8 og Ap 11 statsråder.

Flere peker på en ny statsråd tilknyttet Kommunal- og moderniseringsdepartementet som det mest trolige.

Flere skifter

Det blir likevel ikke bare ett nytt ansikt i regjering, det blir trolig flere, hvilket samtidig betyr at noen av Arbeiderpartiets statsråder må ut.

Kilder påpeker at man selvsagt alltid være forsiktig med å forhåndskonkludere i spørsmål om hvem som mister jobben. Samtidig pekes det på at nestlederne Jan Christian Vestre (Ap) og Tonje Brenna (Ap) selvsagt skal sitte i regjering. Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) kom inn i sommer, og blir også sittende.

De færreste tror elektriker Terje Aasland (Ap) kan erstattes som olje- og energiminister, eller at Ingvild Kjerkol (Ap) ofres som helseminister. Klimaminister Espen Barth Eide (Ap) sitter trygt i regjering, men har en bakgrunn som gjør at han kan brukes i flere poster, påpekes det.

Det betyr at arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen (Ap), samferdselsminister Jon Ivar Nygård (Ap) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) er brikkene Støre kan ofre, ifølge Dagbladets opplysninger.

Sistnevnte ble vraket som nestleder i vår, og er ifølge Dagbladets opplysninger ikke lenger fredet i regjering heller.

Brenna skal spisses?

Jonas Gahr Støre må tenke langt fram når han nå skal stokke om på sin regjering.

Mange peker på Tonje Brenna som ny partileder etter valget i 2025, og da er det flere som mener hun må over i et mer typisk Ap-departement for å «breie seg ut». Å bytte henne ut med arbeidsminister Marte Mjøs Persen, er dermed én mulighet for statsministeren.

Det skuffende lokalvalget etterlot også flere Ap-profiler uten relevant jobb i lokalpolitikken.

Stjerne uten jobb

Et nær sagt samlet Ap virker til å ha stor tro på Stavangers avtroppende ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap). Hun presterte kunststykket å gå fram ved årets valg.

De aller fleste tror Nordtun vil få muligheten til å tre inn i Støre-regjeringen i høst, spørsmålet er om hun ønsker av hensyn til familie. Det vet Nessa Nordtun, som nylig ble mor for tredje gang, best selv.

Skulle hun takke nei, skal det neppe vurderes som å brenne bruer overfor Støre, påpekes det.

En annen profil som snart er uten jobb er avtroppende byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap). Hans drømmejobb som utenriksminister kan bli ledig i løpet av høsten, og Johansen nevnes også som aktuell for andre statsrådsposter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer