TRE BLE DREPT: Tre personer ble drept da en 30 år gammel asylsøker gikk amok ombord i Valdresekspressen i november i fjor. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TRE BLE DREPT: Tre personer ble drept da en 30 år gammel asylsøker gikk amok ombord i Valdresekspressen i november i fjor. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Endrer siktelsen mot antatt trippeldrapsmann i Årdal

Mener han planla å drepe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet endrer siktelsen mot mannen som skal ha stått bak trippeldrapet om bord i Valdresekspressen 4. november i fjor til overlagt drap, fordi de mener han planla å drepe.

Det melder NRK.

Samtidig avslutter politiet i Sogn og Fjordane etterforskningen av saken, får Dagbladet opplyst.

- Mener han planla å drepe Mannen var tidligere sikta for forsettlig drap, etter at han skal ha tatt livet av tre mennesker som var på vei til Oslo fra Årdal.

- Vi har valgt å utvide siktelsen til å gjelde overlagt drap, fordi vi mener at drapene var planlagt før han gikk på bussen. Men jeg kan ikke gå inn på hva som danner bakgrunnen for at siktelsen utvides, sier politiadvokat Lasse Jørn Refnes til Dagbladet.

Mannen har helt siden drapene nektet å la seg avhøre av politiet. Nå avslutter politiet etterforskningen i saken.

- Vi mener saken likevel er godt nok opplyst til at vi kan avslutte etterforskningen og sende saken videre til stats- og riksadvokaten, som har mulighet til å ta ut påtale. Det er ikke avgjørende at han ikke vil la seg avhøre, sier Refnes til Dagbladet.

- Vi gjør dette på bakgrunn av det totale bevisbildet.

Vil ikke si noe - Har han gitt noen forklaring på hvorfor han ikke ønsker å la seg avhøre?

- Nei, han har ikke oppgitt noen grunn for det.

Siktedes advoktat, Fredrik Værling, ønsker ikke å si noe om utvidelsen.

- Jeg har møtt ham og blitt gjort kjent med siktelsen, men annet enn det har jeg ingen kommentar til siktelsen, sier Værling til Dagbladet.

- Nekter han fortsatt straffskyld?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Skulle sendes ut Den siktede 30-åringen var asylsøker, og kom til Årdal asylmottak i august i fjor. Han hadde da bodd flere måneder i Norge. Han skal ha kommet til Norge for første gang den 9. april i fjor.

Etter planen skulle han sendes ut av landet dagen etter drapene.

Siden har han i stedet sittet i Bergen fengsel.

Det var Margaret Molland Sanden (19), Arve Kvernhaug (55) og Brahim Khouya (53) som ble drept.

Selv kom han seg unna hendelsen med «lettere kuttskader», og ble behandla på Haukeland sykehus.

- Han gjorde det selv 30-åringen kommer opprinnelig fra Sør-Sudan.

- Han søkte asyl i Norge i april (i fjor), etter først å ha søkt asyl i Spania. Det var derfor planlagt at han skulle sendes tilbake til Spania, sa kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i Utlendingsdirektoratet (UDI) til Dagbladet dagen etter drapene.

I etterkant av drapene, opplevde flere asylsøkere i den lille bygda å bli hetset på åpen gate.

Eritreeren Kibreab Kidane Habtegregis var blant de 150 asylsøkerne som kom til bygda i august i fjor, da Hero Norge AS åpnet et nytt asylmottak.

- Det han gjorde, gjorde han helt selv. Vi andre har ikke noe med det å gjøre, sa Kidane da Dagbladet møtte ham i november.

- Var ikke psykotisk I slutten av april i år konkluderte rettspsykiatrisk sakkyndige med at Sør-Sudaneren ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

«Vi antar at observanden ikke var psykotisk på tiden for de påklagede handlingene», lyder konklusjonen.

De sakkyndige konkluderer samtidig med at den siktede mannen ikke var bevisstløs, og at han heller ikke har alvorlig psykisk utviklingshemming.

Han regnes derfor som strafferettslig tilregnelig.