Endrer tannhelse­reform

Det blir ikke støtte til tannlege for 25- og 26-åringer likevel. I stedet økes støtten til de yngre kullene, forteller SV-nestleder Marian Hussein.

SPISSER REFORM: Færre får mer støtte når tannhelsereformen blir endret av frykt for ESA-smell. Marian Hussein sier det var Tannlegeforeningens varsel om ESA-klage som førte til endringen. Foto: Alf Simensen / NTB
SPISSER REFORM: Færre får mer støtte når tannhelsereformen blir endret av frykt for ESA-smell. Marian Hussein sier det var Tannlegeforeningens varsel om ESA-klage som førte til endringen. Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert

- Tannlegeforeningen varslet at de ville klage Norge inn for ESA fordi det å rulle ut velferd til unge mennesker i en dyrtid ikke var etter deres smak. Derfor endrer vi nå ordningen, forteller helsepolitisk talsperson Marian Hussein til Dagbladet.

Hussein ble i helga valgt til ny SV-nestleder og bekrefter nå at tannhelsereformen blir endret. Det er en av SVs store budsjettseire på Stortinget i møte med regjeringspartiene Ap og Sp.

Mange mister støtte

I utgangspunktet skulle alle unge opp til 26 år få halv pris for behandlinger i den fylkeskommunale tannhelsetjenesten.

Men siden dette kunne være konkurransevridende og føre til EØS-smell for Norge, økes nå i stedet støtten til 75 prosent. Da skal det være trygt innenfor regelverket. De eldste faller imidlertid ut av ordningen.

- Vi møter sterke kapitalkrefter når vi ruller ut denne velferdsreformen. Nå blir det 75 prosent dekning for alle unge opp til og med 24 år. I løpet av to budsjettforlik har vi fått inn fire årskull i ordningen. Vi håper å utvide den i framtidige budsjettkamper, sier Hussein.

Alle blir kalt inn

SV har også fått gjennomslag for at unge voksne opp til 24 år skal få informasjon på SMS eller tilsvarende om retten til svært billig tannbehandling i offentlig regi.

- Når man er liten går man til tannlegen fordi man blir innkalt. Så er det dessverre mange som dropper å gå til tannlege igjen før de får vondt i tennene. Målet er at flere skal ta imot tilbudet og at vi bedrer tannhelsen i hele befolkningen, sier Hussein.

- Bør ikke voksne mennesker selv ta ansvar for å pusse tennene, bruke tanntråd og ta vare på sine egne tenner?

- Det er utrolig mange unge mennesker som i dag ikke prioriterer å gå til tannlegen på grunn av økonomi. Noen grupper er også ekstra sårbare og man ser mye sosial ulikhet i kjeften til folk. I tillegg spiller flaks og uflaks - genetikk - en stor rolle. Nå er det på tide vi sidestiller tennene med resten av kroppen, sier Hussein.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer