ENDRET FORKLARING: Laila Bertheussen forklarte seg i retten igjen om den første trusselhendelsen. Bertheussen har, ifølge politiet, endret forklaring underveis om hennes bevegelser denne natta. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Endret forklaring

Laila Bertheussen søkte på «Ways of seeing» og aktører knyttet til teateret samme natta som den første hendelsen mot huset deres skjedde.

Publisert
Sist oppdatert

Laila Bertheussen (55) var tirsdag tilbake i vitneboksen i Oslo tingrett, for å forklare seg om den første hendelsen i tiltalen mot henne: Da daværende justisminister Tor Mikkel Wara fant familiens Ford S-Max tagget ned med «RASIST» og hakekors, og hadde en hyssing ut fra bensintanken. I tillegg var «RASISIT» tagget på husveggen 6. desember i fjor.

Bertheussen nekter straffskyld for samtlige punkter i tiltalen, og sier i retten at hun ikke la merke til noe, utover at samboeren hadde våknet i 04-tida.

FACEBOOK: Laila Bertheussen opprettet den falske Facebook-profilen «Anita Berg» opprettet etter at samboeren Tor Mikkel Wara ble justisminister våren 2018. Dag 2 i retten, 9. september 2020. Vis mer

Dette sa hun ikke noe om da hun var i avhør som vitne, og aktoratet spilte derfor av tre minutter fra politiavhøret i retten.

I politiavhøret ble det ikke sagt noe om at hun hadde lagt merke til at Wara våknet i 04-tida, noe hun har gjort i retten. Aktor Frederik Ranke spør hvorfor hun nå forklarer dette.

- Du kan se på mine helsedata at jeg våkner mye på natta, svarer hun.

- Hvorfor sa du ikke det i avhør?

- Jeg mener jeg sa det til politifolkene som var på trappa.

Elden: - Ikke endret

Bertheussens forsvarer John Christian Elden er av oppfatningen at klienten ikke har endret noe vesentlig i forklaringen, og mener aktoratet har oversett uttalelser i politiforklaringen.

Elden presiserer overfor Dagbladet at klienten i politiavhøret forklarte at hun om morgenen 6. desember ble fortalt av Wara at han våknet i 03/04-tida. Dette presiserte han i retten også overfor aktor Ranke.

SMS: Tor Mikkel Wara ba samboeren om å ikke publisere kritikk av politiet og regjeringen etter at politianmeldelsen av «Ways of Seeing» ble henlagt. Dag 2 i retten, 9. september 2020. Vis mer

Det er ikke omstridt at Bertheussen i avhøret forklarte at hun sov på dette tidspunktet, mens hun i retten forklarer at hun våknet av samboerens aktivitet.

I retten har hun også forklart at hun muligens var oppe og ryddet litt i 02-tida den aktuelle natta.

Hun innledet sin forklaring i dag med å fortelle at helseproblemene gjør det vanskelig å huske detaljer, og påpeker at det nå er 21 måneder siden hendelsen.

- Stresset jeg har vært under i halvannet år, hjelper ikke, sier hun.

55-åringen forklarer at hun heller ikke husker hvor hun sovnet den kvelden.

Politiet har dokumentasjon på at hun blant annet brukte mobilen den aktuelle natta.

- Hva er din teori om hva som har skjedd?

- Det vil jeg ikke spekulere på. Det er deres jobb å finne ut av.

Statsadvokat Ranke svarer at det mener de at de har gjort.

- 200-400 tusjer hjemme

Et av indisiene aktoratet mener tilsier at Bertheussen sto bak hærverk og trusler mot sitt eget hjem, er en rød tusj, en tykk Penol 1000, som ble funnet av etterforskere etter Bertheussen var blitt siktet for trusler i mars 2019.

Aktoratet setter tusjen i sammenheng med den første hendelsen, blant annet tegningen av et hakekors på bilen. Aktor Ranke sa i retten tirsdag at det etter all sannsynlighet hadde skjedd med en tusj av samme type som den som ble funnet i tiltaltes hjem.

- Har du noen kjennskap til en slik tusj? spurte statsadvokat Frederik Ranke.

- Nei, jeg har 200-300 tusjer hjemme, svarte Bertheussen.

Senere oppjusterte hun anslaget til 200-400. Hun forklarte at hun brukte tusjer til hobbyprosjekter og at datteren også hadde noen liggende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer