Krigen i Ukraina:

- Endret kartet, ikke doktrinen

Russland anser nå ukrainske angrep i de annekterte områdene som et angrep på russisk territorium. I prinsippet betyr dette at de også kan forsvare seg med alle våpen i doktrinen, ifølge Tom Røseth.

ANNEKTERTE: Fredag feiret Putin annekteringen av nye ukrainske områder med folkefest i Moskva. Lørdag ble hæren hans presset ut av nok en nøkkelby, i Lyman i Donetsk. Foto: Grigory Sysoyev / Sputnik / AFP / NTB
ANNEKTERTE: Fredag feiret Putin annekteringen av nye ukrainske områder med folkefest i Moskva. Lørdag ble hæren hans presset ut av nok en nøkkelby, i Lyman i Donetsk. Foto: Grigory Sysoyev / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Fredag ble de fire russisk-okkuperte områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja i Ukraina formelt en del av Russland, slo president Vladimir Putin fast under en seremoni i Moskva.

Men annekteringen har neppe gått helt etter planen for Putin.

Søndag sa den ukrainske presidenten at byen Lyman i Donesk var tom for russiske soldater.

Neste steg nå er russiske tap i Kherson, tror Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole.

- Det momentet ukrainerne har der, der de søndag og natt til mandag synes å ha brutt gjennom russiske stillinger og vinner territorier raskt, virker lovende for ukrainerne, sier han.

- Ikke kontroll

I Kherson er det lite Putin kan gjøre nå, ifølge Røseth.

- De russiske styrkene der er nær isolert, og det er vanskelig å komme til med forsyninger. Eneste mulighet for russerne er flystøtte eller missilangrep, men risikoen er igjen høy både for tap i nærkamp eller å treffe sine egne, sier han.

Putin mener at hele Kherson er russisk territorium nå, uten at han har kontroll på regionen, påpeker Røseth.

- Det pågår kamphandlinger der, og fallhøyden er stor når man har erklært et område for russisk, men ikke har kontroll, sier han.

FEIRET: Vladimir Putin holdt fredag en stor seremoni i Kreml med signering av fire dokumenter som tvangsinnlemmet fire ukrainske områder i Russland. Vis mer

- Endret kartet

Lørdag tok Ramzan Kadyrov, fungerende statsleder i Tsjetsjenia, til orde for at Russland bør vurdere å bruke taktiske atomvåpen i Ukraina etter nederlaget i Lyman, melder Reuters.

Kadyrov har hele tiden argumentert for økt brutalitet, ifølge Røseth.

- Han er en av dem som prøver å legitimere bruken av taktiske atomvåpen, og er mer radikal i så måte. Jeg tror ikke han har fått beskjed av Putin om å si dette, men at han vet at Putin gjerne vil høre det, sier Røseth, som presiserer at uttalelser fra Kadyrov og tsjetsjenernes involvering i krigen brukes ofte for å skape frykt.

Røseth tror den typen tilbakeslag russerne nå opplever, gjør at taktiske atomvåpen i større grad vurderes i Kreml.

- Personlig tror jeg fortsatt vi er et stykke unna atomvåpen. Jeg tror det er for tidlig, områdene er fortsatt ikke formelt russiske og avventer ratifisering fra Duma og Føderasjonsrådet, sier Røseth.

Putins annektering av de fire regionene har imidlertid absolutt en betydning for atomtrusselen, mener han.

- Annekteringen gjør at Russland ser på ukrainske angrep i de annekterte områdene som et angrep på russisk territorium. I prinsippet betyr dette at de også kan forsvare seg med alle våpen i doktrinen, sier Røseth, og fortsetter:

- Putin endret kartet i stedet for doktrinen.

- Varslingstid

Dersom Russland nå øker beredskapen for å bruke taktiske atomvåpen, og begynner og forberede forsyninger til fronten, formoder Røseth at amerikanere vil registrere dette, og sterkt advare Kreml om konsekvensene.

- Kan en slik russisk atomvåpen-opptrapping skje i skjul?

- Med stor sannsynlighet vil vestlig etterretning registrere dette, og trolig er det også en varslingstid på det, svarer Røseth.

Han understreker at han ikke ser for seg at vil komme til å skje nå.

- Men om det gjør det, tror jeg det vil komme flere advarsler først. Hensikten er jo å avskrekke ukrainerne spesielt, sier han.

Røseth viser til at det samtidig rapporteres om økt tilstedeværelse av strategiske bombefly ved Murmansk, som innebærer et strategisk varsel til USA.

Sterke reaksjoner

Russland har et av verdens største arsenal av atomvåpen - noe Putin slett ikke hemmeligholder.

- Hva skjer om Putin tar i bruk atomvåpen?

- USAs utenriksminister Antony Blinken har advart Russland mot å bruke atomvåpen i Ukraina. Det har kommet direkte beskjeder om at det vil komme sterke reaksjoner hvis Russland bruker atomvåpen - og at Nato ikke skiller mellom taktiske og strategiske, svarer Røseth.

- De kan beslutte å skyte ned alle russiske mål i Ukraina med konvensjonelle våpen - både via luftstyrker og missiler, fortsetter han.

- Er Putin tom for vanlige konvensjonelle våpen?

- Russland har en egen militærøkonomi, og produserer klassisk ammunisjon så raskt det lar seg gjøre, men tapene er kjempestore, og de har mistet mye.

- Det går også rykter, fra blant annet amerikansk etterretning, om at de mangler høyteknologi-databrikker som følge av sanksjoner til avanserte våpensystemer, og kjøper store mengder sovjetisk-type artilleriamunisjon fra Nord-Korea, svarer Røseth.

SIGNAL: Brigader Eystein Kvarving forklarer hva Russland kan bruke atomvåpen til. Video: Dagbladet TV Vis mer

Putin, alene

Om det er noen som har innflytelse på Putin, er det Kinas Xi Jinping, ifølge Røseth.

- Kina og Jinping er den viktigste diplomatiske støttespilleren til Putin. Uten Kina er Putin nær sagt isolert, sier han.

For hele Vesten vil Kinas reaksjon være svært betydningsfull ved en eventuell russisk bruk av atomvåpen, mener han.

- Om Putin anvender atomvåpen vil det komme sterke krav til Kina, og landet må ta stilling til om de skal fordømme det. Om Kina ikke fordømmer, vil reaksjonene fra Vesten bli svært sterke.

EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret Vis mer

Han fortsetter:

- I et slikt tilfelle tror jeg at de økonomiske konsekvensene for Kina vil være så høye, at Beijing vil velge Vesten framfor Moskva.

- Vil det da kunne være en slags redning?

- Det mest sannsynlige utfallet, dersom Putin bruker atomvåpen, er at Nato svarer konvensjonelt, og at Kina fordømmer Moskva. Da står vi igjen med Putin, og hva han er villig til å gjøre alene, svarer Røseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer