Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Legger seg flat

Endret oljereklame etter refs

Norsk Olje og Gass brukte fylkesvåpnene til Oslo og Nordland i en reklamekampanje.

REFSES: Denne annonsen fra Norsk Olje og Gass har skapt reaksjoner. Foto: Skjermdump/Norsk Olje og Gass
REFSES: Denne annonsen fra Norsk Olje og Gass har skapt reaksjoner. Foto: Skjermdump/Norsk Olje og Gass Vis mer

Norsk Olje og Gass fikk refs etter at de benyttet fylkesvåpenet til Nordland og Oslo i en reklameannonse for norsk olje -og gassindustri.

I annonsen, som har vært publisert på Facebook, har organisasjonen brukt de to de fylkesvåpnene for å illustrere hva olje -og gassindustrien bidrar med av inntekter til hver av de to fylkene.

Annonsen er én av flere hvor ulike kommunale og fylkeskommunale våpenskjold er brukt.

Etter et krav om å oppheve bruken av fylkesvåpenet fra fylkesordføreren og fylkesrådslederen i Nordland, har Norsk Olje og Gass nå beklaget stuntet.

Møtte motstand

Det var gjennom flere debattinnlegg i Vesteraalen avis, at Norsk Olje og Gass ble sterkt kritisert for påfunnet.

«Det at Norsk Olje og Gass bruker fylkesvåpenet er uansett en tilraning av myndighet, en måte å late som om man snakker på vegne av, eller selv er en del av, forvaltningsnivået. Ingen av delene stemmer», skriver Christian Torset, gruppeleder i Nordland SV, i et innlegg gjengitt av avisa.

– Misbrukt fylkesvåpenet

Nå har Lars Haltbrekken (SV), medlem av energi -og miljøkomiteen på Stortinget, også kastet seg på. Han har stilt et skriftlig spørsmål til kommunal- og moderniseringsministeren vedrørende bruken.

Haltbrekken stiller spørsmål ved om det er «lov å benytte seg av offentlige fylkesvåpen for å fremme et standpunkt av en ekstern organisasjon eller selskap».

KRISEPAKKE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller hvorfor det er viktig å gi skatteletter til olje- og gassnæringen nå. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning Vis mer

Han mener selskapet har tråkket over en grense ved å benytte fylkesvåpen i markedsføringen.

– Jeg mener Norsk Olje og Gass har misbrukt fylkesvåpenet og fått det til å framstå som et budskap fra fylkeskommunen, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Haltbrekken mener Norsk Olje og Gass bevisst har benyttet seg av fylkesvåpnene for å gi inntrykk av at de representerer fylkeskommunen, og at det er et etisk problem.

– Vi har i Norge større tiltro til offentlige myndigheter enn til Norsk Olje og Gass, heldigvis, sier han

Mener du at dette er noe de har gjort bevisst?

KONTROVERSER: Nicolai Tangen fikk jobben som sjef for oljefondet 26. mars 2020, men det har vært mye støy rundt den nye sjefen. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

– Selvsagt er dette bevisst. Jeg tror ikke at Norsk Olje og Gass er en bevisstløs gjeng.

Avkrefter

– Det kan jeg på det mest bestemte avkrefte, sier Tommy Hansen.

Kommunikasjonsdirektøren mener det kom tydelig fram at de ikke representerte fylkeskommunen i kampanjen, men beklager likevel bruken.

– Vi lanserte de først med bare navn på fylkeskommunene, men så sa de som jobbet med dette at det ville se mye bedre ut med logo.

Hansen forteller at de undersøkte først om de kunne bruke fylkesvåpnene, men erkjenner at det ikke var godt nok.

– Det burde vi åpenbart ha sjekket bedre.

– Unnskyld

Hansen sier de ikke har mottatt noen henvendelser fra andre vedrørende våpenskjoldene, men har likevel valgt å fjerne alle sammen i sin reklamekampanje.

– Og så må vi si unnskyld til de som føler seg støtt, sier han.

Norsk Olje og Gass er en interesse -og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og bedrifter innen den norske olje -og gassnæringen. Organisasjonen het tidligere Oljeindustriens Landsforening.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!