Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Endring av adopsjonsloven?

Loven om adopsjon bør endres på flere punkter, og i ekstreme tilfeller bør adopsjoner forbli anonyme, sier Fylkesmann Karin Moe Røisland til Dagsavisen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røisland går inn for å endre loven om adopsjonsbarns rett til å få vite om biologiske foreldre.

Dersom barnet ble unnfanget som voldtekt eller incest og deretter adoptert bort, er dette et ekstremt tilfelle, sier Røisland, som går inn for at foreldre skal få en mulighet til å forbli anomyne, melder Dagsavisen.

Røisland tar også til orde for at lovens innsynsrett som er forbeholdt adoptivbarna, bør utvides til å omfatte andre familiemedlemmer, som søsken og besteforeldre.

Fylkesmannen mener også at det bør gis profesjonell støtte og veiledning rundt møter mellom slektninger som møtes for første gang. Hun viser til at slike møter ofte er vanskelige, selv om halvparten av biologiske foreldre er positive til å bli kontaktet av barn de hadde adoptert vekk, viser undersøkelse gjennomført i Oslo og Akershus.