Endringer i regjeringen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er alltid en stor nyhet når statsministeren foretar endringer i regjeringens sammensetning, slik Dagbladet og NRK Dagsnytt kunne melde fredag morgen. Ikke nødvendigvis fordi omrokeringer har så stor politisk betydning, men fordi den politiske interessen er knyttet til de personer som utøver politikken. Det er også grunnen til at avisene hvert halvår oppsummerer de ulike statsråders innsats i form av terningkast, og at statsrådene selv og deres apparater og partier tillegger denne i utgangspunktet harmløse øvelsen større vekt en de vil være ved.

Endringene kom overraskende all den stund oppmerksomheten etter valget har vært rettet mot hvorvidt enkelte SV-statsråder burde byttes ut av hensyn til SV. I ly av oppvasken i det skadeskutte partiet viste det seg å være Senterpartiet som brukte anledningen til å foreta en utskiftning. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ville hjem til Andøya hvor familien og en viktig stilling venter ham. Partileder Åslaug Haga overtar hans departement, mens partiets parlamentariske leder Magnhild Meltveit Kleppa blir ny kommunalminister. Vi kan med all respekt for Enoksen ikke se at dette påvirker regjeringen i negativ retning. Haga har vært en sterk og synlig kommunalminister og vil trolig bli en like klar og tydelig olje- og energiminister med miljøprofil. Meltveit Kleppa har tidligere vært sosialminister og var i forrige stortingsperiode leder i Stortingets kommunalkomité. Med erfaring også fra finanskomiteen og kontroll- og konstitusjonskomiteen er hun en av Senterpartiets mest erfarne politikere.

Utskiftningen innebærer også at regjeringen Stoltenberg nå har et flertall av kvinnelige statsråder. Ved Sps hjelp viderefører Jens Stoltenberg Gro Harlem Brundtlands ambisjoner om full likestilling i politikken. Fram til i går har alle norske regjeringer vært mannsdominert. Med gårsdagens skifte er det historie. Inntil videre.