Endte i kronerulling

Helgas toppmøte endte med en fordømmelse av Israel og en kronerulling for palestinerne. Men Yasser Arafat fikk ikke de arabiske lederne med på sanksjoner mot Israel. Under toppmøtets siste dag ble fire drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld har dødstallet fra kampene i Israel nådd fire. Rutinemessig tikker oppdaterte meldinger inn via nyhetsbyråene. Alle i Midtøsten ventet spent på resultatet fra helgas arabiske toppmøte i Kairo.

- Israelsk voldsbruk er barbarisk, heter det i sluttdokumentet.

Felles sinne mot jødene til tross, de 22 medlemslandene i Den arabiske liga ble ikke enige om brudd på økonomiske eller diplomatiske forbindelser med Israel.

Yasser Arafat er skuffet over at det ikke ble boikott av Israel, og Hamas og Islamsk Jihad raser mot «verdiløse toppmøte-resolusjoner».

- Visdommens seier

Kun Tunisia og Oman stenger sine kontorer i Tel Aviv - Qutar vurdere å følge etter. I går forlot Libya møtet i protest mot den arabiske handlingslammelsen.

Men Israel virker fornøyd. Regjeringa kaller toppmøtet-resultatet «visdommens seier», men gir uttrykk for at den muntlige kritikken er noe krass.

Den israelske statsministeren Ehud Barak erklærte i dag at han vil ta en pause fra fredprosessen - uten å presisere hvor lenge dette ville vare. Palestinerne tolker pausemeldinga som et krigs-signal.

Endte i kronerulling

Én konkret beslutning ble likevel tatt i Kairo. De arabiske statene skal samle inn ni milliarder kroner til sine palestinske brødre. To milliarder går til martyrenes familier og utdanning av deres barn. Resten skal brukes til å «bevare den arabiske og muslimske karakteren i Øst-Jerusalem».

Under toppmøtets siste dag ble fire palestinere drept på Vestbredden og Gaza. I Hebron ble en 20-åring, en 23-åring og en 25-åring skutt og drept. På Gazastripen traff israelske soldater en 14-åring i hodet.

Siden 28. september er over 120 drept - i all hovedsak palestinere - og over 3000 skadd.

KRONERULLING: Arabernes samler inn 9 milliarder til palestinerne. Her kjemper lydfolkene for å få med seg den krasse fordømmelsen av Israel.
SKYTER MOT BARN: Palestinske barn viser hva soldatene møter dem med. Fra venstre er det en tåregass-beholder, gummikuler, skarpe kuler og tåregass-granater.