Endte opp med pupp under armen

Plastisk kirurgi-skandale i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble legen Michel Maure (59) dømt til fire års fengsel av retten i Marseille i Frankrike, melder AFP. Maure ble funnet skyldig i å ha lemlestet 96 pasienter og i å ha satt livene deres i fare på operasjonsbenken.

Han ble også dømt for å ha dokumentforfalskning - overfor pasientene hevdet han at han var en av verdens mest anerkjente plastiske kirurger, men i virkeligheten hadde legen aldri en gang utdannet seg til plastisk kirurg.

- Han holdt på en slags hjemmesnekret kirurgi hvor han utviste en total forakt for andre, sa dommeren Vincent Turbeaux da dommen ble lest opp. Han la særlig vekt på legens «særdeles sjokkerende» holdning.

- Fra et medisinsk synspunkt, så er det ingenting jeg ikke kan gjøre. Jeg har en gave, jeg kan foreta en operasjon etter å ha sett den utført én eneste gang, sier legen ifølge Figaro.

- Som en tur til tannlegen

Michel Maure hadde en privat praksis fram til 1995, da klinikken ble stengt på grunn av dårlige sanitære forhold. Klinikken fortsatte imidlertid å eksistere uten lisens.

- Lokalene var skitne og dårlig vedlikeholdt. Pasientene risikerte å dø på stedet eller av svært alvorlige komplikasjoner, sa etterforskerne i retten.

Selv reklamerte Maure for praksisen sin med utsagn som «et sikkert operasjonsmiljø der den kirurgiske sikkerheten blir godt ivaretatt», «en seier over åreknutene Deres, etter et svært kort sykehusopphold» og «en revolusjon for brystene Deres».

UTVISTE TOTAL FORAKT FOR PASIENTENE: Legen Michel Maure, som rømte til Spania i sommer, har foretatt kosmetiske operasjoner i årevis uten å være utdannet plastisk kirurg. Foto: MICHEL GANGNE/AFP/SCANPIX
UTVISTE TOTAL FORAKT FOR PASIENTENE: Legen Michel Maure, som rømte til Spania i sommer, har foretatt kosmetiske operasjoner i årevis uten å være utdannet plastisk kirurg. Foto: MICHEL GANGNE/AFP/SCANPIX Vis mer

Det var i så tilfelle en svært blodig og lite vellykket revolusjon. Albertine og datteren Valerie gikk til Maure for å få innlegg i brystene. Kvinnene ble operert på samtidig av Maure uten at en sykepleier var til stede, og den ene av kvinnene endte opp med høyre bryst under armen, skriver Figaro.

En annen av Maures kvinnelige pasienter lå ni timer på operasjonsbenken mens Maure foretok en fettsuging på henne. Kvinnen fikk kun lokalbedøvelse under operasjonen. Andre pasienter dro hjem etter operasjonen mens fett og blod fremdeles rant.

Flertallet av pasientene klager over kroniske smerter og infeksjoner etter operasjonene. Mange måtte opereres på ny, men kvakksalveren avviser kvinnenes klager.

- De har ikke lidd. Men når man går til tannlegen, får man litt vondt og det er aldri behagelig, sa Maure i retten tidligere i sommer.

Rømte fra landet

Dommen ble opplest in absentia ettersom Maure rømte fra landet tidligere i sommer. - Dere ser meg aldri mer, skrev legen i en beskjed til retten i slutten av juli.

Kvakksalveren ble imidlertid observert på en luksusyacht i Spania, og spansk politi arresterte ham i august.

- Spanske myndigheter vil mest sannsynlig utlevere ham til Frankrike i løpet av de neste to ukene, sier Maures advokat Dominique Ramirez.

Før han rømte landet, anklaget Maure seksti prosent av kundene for å være tyver som ikke ville betale for behandlingen de hadde mottatt. Nå er han dømt til å betale mellom 8 000 og 61 000 kroner til hver av pasientene.

- Masken har falt. Vi kan bare håpe at andre kvakksalvere legger merke til dommen og holder seg unna lignende praksis, sier Jerome Rambaldi, som representerte tretten av Maures tidligere pasienter.

Maures advokat kaller dommen for hard, og sier at klienten hans kommer til å anke ettersom han ikke har råd til å betale erstatningssummen.

Heller ikke alle pasientene hans er fornøyde med dommen.

- Jeg fikk ikke høy nok erstatning til å ta en ny operasjon, sier Sandrine (25), som led seg gjennom en av Maures mislykkede brystoperasjoner.