STADIG DYRERE: Prisen på eneboliger i Norge, både nye og brukte, stiger mer enn prisen på leiligheter. Illustrasjonsfoto: ARNT E. FOLVIK
STADIG DYRERE: Prisen på eneboliger i Norge, både nye og brukte, stiger mer enn prisen på leiligheter. Illustrasjonsfoto: ARNT E. FOLVIKVis mer

Eneboliger stadig dyrere

Prisen på nye eneboliger opp med 6 prosent fra i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Prisene på nye eneboliger har steget med nesten seks prosent fra fjerde kvartal i 2007 til fjerde kvartal i fjor, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Dette tyder på at boligprisene er i ferd med å trosse finanskrisa og feire rentefesten.

Fra tredje kvartal til fjerde kvartal i fjor, altså på tre måneder, steg prisen på nye eneboliger med 1,9 prosent.  

Den ferske statistikken tyder på at eneboliger er stadig mer attraktivt.

Den siste boligstatistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund i mars viste nemlig en svak nedgang i boligprisene. Prisene på brukte boliger var 5,4 prosent lavere enn det var i fjor. En bitteliten økning på 0,1 prosent fra februar til mars tyder likevel på stabilisering.

Prisene på nye eneboliger var i gjennomsnitt 8,5 prosent høyere i 2008 enn året før. Til sammenligning var byggekostnadene 5,3 prosent høyere i fjor enn i 2007.

Når det gjelder prisene på brukte eneboliger steg de med 1,1 prosent fra februar til mars i år, men var 5,6 prosent lavere enn i mars i fjor.

Til sammenligning falt prisen på leiligheter med 0,2 prosent fra februar til mars.

Dette tyder på at når renta faller satser flere på å kjøpe enebolig.

- Prisene på eneboliger har holdt seg godt i denne perioden - bedre enn leiligheter. Det kan være flere grunner til det, men en av grunne er kanskje at de som kjøper eneboliger er godt etablerte og i en annen økonomisk situasjon enn de som kjøper leiligheter, sier informasjonssjef Roger Nyborg i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Samtidig er det betydelig færre eneboliger enn leiligheter på markedet, i hvert fall i de store byene, og dermed er riften større om de som er til salgs.

For øvrig: Det er Obos-boliger som har størst prisoppgang. Hittil i år har Obos-prisene steget med hele 11,4 prosent.