Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enehersker på livstid

Med endringen av valgloven som dag blir klappet gjennom i det jugoslaviske parlamentet, akter Slobodan Milosevic å sikre sitt enevelde på livstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonslederne i Serbia er redde for at dagens vedtak vil knuse dem en gang for alle. Lederne i Montenegro, som med 650000 innbyggere er lillebror i føderasjonen med ti millioner serbere, frykter at de kan bli tvunget til å skrive ut folkeavstemning om uavhengighet. Det kan bli gnisten som utløser en ny Balkan-krig.

Direkte valg

Krigsforbryterettersøkte Milosevic blåser i protestene fra både den serbiske opposisjonen, Montenegro og fordømmelsene fra G8-møtet i Okinawa, som gjorde det klart at valg etter de nye lovene ikke vil bli godtatt.

Også Russlands president Vladimir Putin har slått handa av Milosevic.

Endringene av valglovene betyr at presidenten i Jugoslavia heretter skal velges direkte av borgerne, ikke lenger av det føderale parlamentet.

Kravet om minst halvparten av de stemmeberettigede skal møte fram for at valget blir kjent gyldig, blir avskaffet.

Dersom ingen får absolutt flertall i første valgomgang i presidentvalget, går de to med flest stemmer til en finalerunde. Da blir den valgt som får flest stemmer, uansett hvor stort eller lite frammøtet er. Dermed får en velgerboikott ingen betydning.

- Diktatur

- Lovendringene Milosevic nå tvinger gjennom er en forlengelse av diktaturet. Serberne vil havne i nye konflikter med verdenssamfunnet. Ikke tale om at vi deltar i valg under slike betingelser, sier Vuk Draskovic. Han leder det største opposisjonspartiet, «Bevegelsen for serbisk fornyelse» (SPO). 15. juni overlevde han det tredje mordforsøk på mindre enn ni måneder.

Statsministeren i Montenegro, Filip Vujanovic, sier i et intervju med avisa Pobjeda at myndighetene i Podgorica ikke vil akseptere grunnlovsendringene og vil boikotte framtidige valg.

Enevelde

- Endringen av valglovene er fullbyrdelsen av forberedelsene til eneveldet, sier Ljubisa Rajic - professor i nordiske språk i Beograd.

- Milosevic vil ikke forby opposisjonspartiene. Men valglovendringene vil sammen med innføringen antiterrorlovene gjøre det bortimot umulig å drive politisk virksomhet, sier Rajic til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media