DØ UT:  Galaksen er i ferd med å dø ut, i følge forskere ved ICRAR. FOTO:  AFP PHOTO / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / ICRAR/GAMA / ESO
DØ UT: Galaksen er i ferd med å dø ut, i følge forskere ved ICRAR. FOTO: AFP PHOTO / EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / ICRAR/GAMA / ESOVis mer

- Energinivåene synker og universet er i ferd med å dø ut

Men først vil sola bli en rød kjempestjerne som gjør det umulig for liv å eksistere på jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Energinivåene i galaksen synker, og universet er sakte i ferd med å dø ut, skriver The Independent.

Den britiske avisa viser til forskning, foretatt ved International Center for Radio Astronomy Research (ICRAR).

Forskerne har brukt verdens sterkeste teleskoper til å undersøke energinivåer galaksen, og mener å ha funnet ut energimengde, som genereres i enorme rom, er halvert på to milliarder år. Hvis dette fortsetter kan galaksen sakte slukne, hevder forskerne.

- Vi brukte både rom- og bakkebaserte teleskoper for å kunne måle energiproduksjonen i mer enn 200 000 galakser med bølgelengder fra ultrafiolett til infrarødt, sier professor ved ICRAR, Simon Driver, da han presenterte resultatene av undersøkelsen.

Stjernedannelser Håkon Dahle er forsker ved institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO. Han har sett på undersøkelsen, og sier at det er snakk om veldig robuste resultater.

- Det som er nytt ved denne studien, er at man har gjort en veldig grundig undersøkelse av et stort antall galakser. Dette gir et fullstendig bilde av hva som skjer med energien som produseres i stjernene, sier Dahle til Dagbladet.

Dahle legger til at stjernedannelsen har vært nedgående de siste to milliarder åra, og at dette er en trend som samsvarer med forskningen.

- I tillegg har forskerne målt at en større del av den ultrafiolette strålingen som produseres i galakser klarer å unnslippe i dag enn tidligere, sier Dahle.

Inn i alderdommen Resultatene ble presentert på The International Astronomical Union's General Assembly i Honolulu.

- Energien i universet vil avta fra nå, og etter hvert gå inn i alderdommen. Man kan si at det har satt seg ned på sofaen, trukket teppe over seg og er i ferd med å sovne inn for evig, uttalte Simon Driver, da resultatene ble presentert.

Hvor dramatisk er det egentlig at universet er i ferd med å dø ut?

- Det er litt dramatisk å framstille det på den måten. Vi har lenge visst at universet utvider seg, og at energitettheten hele tiden avtar, sier Dahle.

Han forklarer at det i en veldig fjern framtid ikke vil være stjerner som skinner, og at det vil bli mørkere og mørkere.

- Men lenge før den tid vil sola utvide seg til en rød kjempestjerne, og dette vil gjøre det umulig for liv å eksistere på jorda. Det er riktignok snakk om flere milliarder år fram i tid. Med andre ord, ikke noe å bekymre seg for riktig enda, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram