Energiselskap-topp får kritikk for Norges-besøk

- Hva er det han selger? Det finnes ingen svar.

HØYE UTGIFTER: Mike Monea, CO2-sjef for det kanadiske selskapet Saskpower, får flengende kritikk for reiseutgiftene for å promotere selskapets teknologi for karbonfangst. På en 13 dager lang tur til Norge, England og Frankrike skal Monea ha brukt over 90 000 kroner. Foto: AP / NTB Scanpix
HØYE UTGIFTER: Mike Monea, CO2-sjef for det kanadiske selskapet Saskpower, får flengende kritikk for reiseutgiftene for å promotere selskapets teknologi for karbonfangst. På en 13 dager lang tur til Norge, England og Frankrike skal Monea ha brukt over 90 000 kroner. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): CO2-sjef Mike Monea, i det canadiske statlig eide energiselskapet Saskpower, får flengende kritikk for hans pengebruk under utenlandsreiser de siste årene.

Mellom 2009 og 2014 skal Monea ha sendt inn reiseregninger på totalt 476 143 canadiske dollar, som tilsvarer rundt 3,1 millioner kroner.

90 000 på Norges-tur Utgiftene skal ha samlet seg opp etter canadierens turer over hele verden, hvor han har promotert selskapets teknologi for karbonfangst.

På en 13 dager lang tur til Norge, England og Frankrike skal Monea ha sendt inn reiseregning på over 90 000 kroner, skriver Global News.

Adresseavisa omtalte Moneas Norges-besøk i juni 2013 under den syvende årlige konferansen om karbonfangst og lagring.

- Suspekt Det statlig eide energiselskapet Saskpower holder til i den canadiske provinsen Saskatchewan. Oposisjonspolitiker Cameron Broten, i Saskatchewan New Democratic Party (NDP), er en av dem som reagerer kraftigst på de høye utgiftene som betales av landets skattebetalere.

- En stor del av denne reiseaktiviteten er suspekt, sier han ifølge CBC.

Han setter spørsmålstegn ved at Monea har brukt enorme summer på å promotere selskapets teknologi for fangst og lagring av CO2 - teknologi som Broten mener ikke fungerer som det skal. NDP mener Canada ikke har anledning til å selge karbonfangst-teknologien, fordi teknologien eies av Shell - ikke Saskpower, skriver Leader Post.

- Hva er det han selger? Det finnes ingen klare svar fra regjeringen på det, sier Broten.

Forsvarer kostnadene Direktøren for Saskpower, Mike Marsh, forsvarer de høye utgiftene med at det én dag vil være et marked for deres teknologi.

- Det kan virke som om vi akkurat nå er veldig tidlig ute. Men med mindre vi kommer oss ut i verden og får etablert vår posisjon i markedet, vil ikke mulighetene dukke opp av seg selv, sier Marsh ifølge Global News.

Saskpower var mye omtalt i Norsk presse da selskapet i 2014 åpnet Canadas første fullskala anlegg for CO2-fangst og lagring, med anlegget Boundary Dam i Alberta.

Anlegget hadde en prislapp på 8,3 milliarder kroner. Til sammenligning brukte Norge rundt 7 milliarder på månelandingsprosjektet på Mongstad, før det ble skrinlagt i 2013.

- Vi synes at prosjektet i Norge har en svært høy kostnad. Det er ikke til veldig stor hjelp når verden skal overbevises om at CO2-fangst kan være kostnadseffektivt, sa direktør Monea til Bergens Tidende i 2013.

I NORGE: Mike Monea har tidligere besøkt Norge for å promotere Saskpowers teknologi. Foto: Sintef
I NORGE: Mike Monea har tidligere besøkt Norge for å promotere Saskpowers teknologi. Foto: Sintef Vis mer