BEKLAGER: Venstre-representant Abid Raja skal være sykmeldt etter at Venstre-leder Trine Skei Grande beskyldte han for å undergrave hele budsjettprosessen og eget parti, ifølge Dagens Næringsliv sine kilder. I kveld delte kulturministeren ut språkpris på Abbediengen Hovedgård, der et pressekorps ventet på en kommentar. Reporter: Trym Mogen. Video: ... Vis mer

Venstre-kilder om konflikten mellom Raja og Grande

- Energitappende og kritisk

Venstre-profil Abid Raja røk uklar med partileder Trine Skei Grande under budsjettforhandlingene og er sykmeldt på ubestemt tid. Pengestøtten til Human Rights Service er deler av forklaringen.

Mens regjeringssonderingene pågår for fullt, er Venstre rammet av konflikt i partiets øverste ledelse - mellom partileder Trine Skei Grande og finanspolitisk talsperson Abid Raja.

Raja ble i forrige uke sykmeldt av stortingslegen på ubestemt tid, som et resultat av situasjonen i partiet.

Da Stortinget mandag skulle vedta statsbudsjettet under den årvisse finansdebatten var det vararepresentant Solveig Schytz - og ikke Abid Raja - som førte ordet for Venstre.

Utskjelling

Det var Dagens Næringsliv som mandag kunne fortelle at Venstre-leder Trine Skei Grande underveis i budsjettforhandlingene på Stortinget skjelte ut sin betrodde partifelle.

LIKE ETTER: Dette bildet ble tatt 10. november, noen timer etter at Raja på telefon skal ha blitt utskjelt av egen partileder. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
LIKE ETTER: Dette bildet ble tatt 10. november, noen timer etter at Raja på telefon skal ha blitt utskjelt av egen partileder. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix Vis mer

Det skjedde da Høyres Henrik Asheim ringte Grande mens budsjettforhandlingene var i startfasen den 10. november. Asheim satte samtalen på høyttaler i statsrådssalen på Stortinget, og med Frps Helge André Njåstad og Raja selv som tilhørere, tok Grande ordet:

- Hør på meg nå. Abid driver og undergraver hele budsjettprosessen og partiet, sa Grande, ifølge DN.

Dagbladet har fått bekreftet hovedinnholdet i møtet. Bakgrunnen for utfallet fra Venstre-lederen var striden rundt bevilgningene til den omstridte organisasjonen Human Rights Service (HRS).

Oppvaskmøte

Asheim skal ha senere ha ringt Grande og informert henne om at samtalen gikk på høyttaler, men Raja skal på sin side ikke ha hørt noe fra partilederen sin gjennom helga som fulgte.

I stedet fortsatte han arbeidet med budsjettet, i tillegg til at han 14. november vitnet i retten mot islamisten Mohyeldeen Mohammad, som senere er dømt for trusler mot ham.

Samme dag var det ifølge DN et følelsesladd oppvaskmøte på Stortinget, der Trine Skei Grande, Abid Raja, Terje Breivik og Venstres statssekretær Audun Rødningsby ved Statsministerens kontor deltok. I møtet skal Grande ha kommet med en beklagelse overfor Raja.

KOMPLEKST: Kilder i Venstre beskriver forholdet mellom partileder Trine Skei Grande og Abid Raja som sammensatt og komplekst. Her er stemningen god mellom de to partitoppene, men nå er Raja sykmeldt. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
KOMPLEKST: Kilder i Venstre beskriver forholdet mellom partileder Trine Skei Grande og Abid Raja som sammensatt og komplekst. Her er stemningen god mellom de to partitoppene, men nå er Raja sykmeldt. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

- Beklager

Venstre-leder Trine Skei Grande ville mandag ikke kommentere saken direkte overfor Dagbladet, men viser til sitatene som hun har gitt Dagens Næringsliv.

- Det er riktig at det har vært diskusjon om en sak i budsjettet, og at det i forbindelse med denne saken gikk en kule varmt og falt ord som ikke burde falt. Det har jeg bedt om unnskyldning for, sier hun.

Grande sier videre at det er trist Raja er sykmeldt og at han har gjort en «fantastisk god jobb» under forhandlingene om statsbudsjettet.

Dagbladet har vært i kontakt med Abid Raja, som ikke vil kommentere saken utover dette:

- Jeg har blitt sykmeldt av legen på Stortinget, og har ingen kommentar mens jeg er sykmeldt.

HRS-støtte

Saken som Grande sikter til, er bevilgningene til den omstridte organisasjonen Human Rights Service.

At støtten til HRS ble kuttet i regjeringens forslag til statsbudsjett, satte sinnene i kok i Frp. Reversering av kuttet var en hovedprioritet for partiet i budsjettforhandlingene. Problemet var at Venstres stortingsgruppe enstemmig motsatte seg dette, noe Raja holdt knallhardt fast ved.

Han reagerte derfor kraftig på utspillet fra finansminister og Frp-leder Siv Jensen som på Facebook - like i forkant av budsjettforhandlingene - lovet sine følgere at pengene skulle tilbakeføres.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at regjeringspartiene på Stortinget er enige om dette, sa en innbitt Raja til Dagbladet.

STRIDENS KJERNE: Pengestøtten til Hege Storhaug og Human Rights Service er noe av forklaringen på konflikten i Venstre.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STRIDENS KJERNE: Pengestøtten til Hege Storhaug og Human Rights Service er noe av forklaringen på konflikten i Venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Ga klarsignal

Hensikten med telefonsamtalen den 10. november var å klargjøre om det medførte riktighet at Venstre-lederen i regjering hadde akseptert Siv Jensens løfte om at HRS likevel skulle beholde nivået på den statlige støtten.

Svaret var ja, men floken ble først løst etter en uvanlig budsjettfinte fra regjeringen. I stedet for å reversere kuttet i statsbudsjettet, får HRS tilført en ekstraordinær bevilgning på 500 000 kroner i saldert budsjett for inneværende år.

HRS-saken spisset seg til etter en lengre periode med tøffe interne møter i Venstre. Dagbladet kjenner til at det flere ganger har gått en kule varmt i det hardt pressede partiet. Venstres manglende synlighet og elendige form på målingene bidro til den tilspissede situasjonen.

- Sammensatt forhold

Forholdet mellom Grande og Raja har ved flere anledninger vært anstrengt, men bildet er sammensatt, for de to har også samarbeidet tett og nært i lange perioder.

- Forholdet er ganske komplekst. Trine har jo vist Abid stor tillit og bidratt til å løfte ham fram, sier en sentral partikilde til Dagbladet.

Internt i partiet skal Venstre-lederen stå støtt, trass i svake målinger og manglende synlighet. Den ferske kulturmeldingen og budsjettforslaget fra regjeringen viser Venstres gjennomslag, hevdes det.

- Abid er en initiativrik og aktiv. Han er godt likt og nyter høy tillit i stortingsgruppa, men det er ikke alltid at utspillene hans er klarert med ledelsen eller forankret i partiet, sier kilden.

- Energitappende

Etter det Dagbladet får opplyst var det få i stortingsgruppa som før DNs sak visste hva som var grunnen til Abid Rajas sykmelding.

- Jeg visste at han var sykmeldt, men ikke hvorfor, sier en kilde.

Nå er det bekymring i partiet for hva slags følger konflikten mellom Grande og Raja vil få.

- En slik konflikt er energitappende for hele partiet, sier en partikilde til Dagbladet.

En annen kilde i partiet peker på at timingen er spesielt uheldig, når konflikten nå kommer til overflaten midt under regjeringssonderingene.

- Det er selvsagt ganske kritisk, sier vedkommende.

Parlamentarisk leder Terje Breivik er ordknapp overfor Dagbladet:

- Når en av mine kolleger er sykmeldt, så er det selvsagt kontakt mellom oss. Jeg er opptatt av å være en god kollega og leder for stortingsgruppa, men viser for øvrig til det partilederen har sagt om saken.