Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Enestående» funn i Egypt: - Fargen er nesten intakt etter 4400 år

Har funnet graven til den høyt rangerte presten Wahtye.

I GOD STAND: Graven er over 4400 år gammel, men er fremdeles i eksepsjonelt god stand. Foto: Reuters / NTB scanpix
I GOD STAND: Graven er over 4400 år gammel, men er fremdeles i eksepsjonelt god stand. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Egypt er det nettopp gjort et funn som beskrives som «enestående det siste tiåret».

Like sør for Kairo har de avdekket en 4400 år gammel grav, som er i usedvanlig god stand, skriver Reuters.

Helt uberørt grav

Graven ble funnet i en begravet ås i den gamle nekropolisen Saqqra. Nekropolis er betegnelsen på et større gravsted nær antikke steder eller byer, og Saqqra var tilknyttet Memphis, som var hovedstaden i antikke Egypt i over 200 år.

Graven som er avdekket dateres tilbake til regjeringstida til Neferirkare Kakai, den tredje kongen i 5. egyptiske dynasti, nesten 2500 før år null.

Det var torsdag at arkeologer tok seg inn i gravstedet, der de fant fem sjakter. En sjakt var åpen, og uten innhold, mens de fire andre er forseglet.

GRAV: Graven er ekstremt godt bevart, ifølge egyptiske myndigheter. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany / NTB scanpix
GRAV: Graven er ekstremt godt bevart, ifølge egyptiske myndigheter. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El Ghany / NTB scanpix Vis mer

Søndag starter man utgravningene av disse fire. Mostafa Waziri, generalsekretær ved antikvitetsrådet i det egyptisk antikvitetsdepartementet, sier at graven er helt uberørt og ikke har vært utsatt for plyndring.

- Fargene nesten intakt

Han har stor tro på at de skal gjøre spennende oppdagelser i minst én av de fire sjaktene som er forseglet.

- Jeg kan se for meg at alle objektene kan bli funnet i dette området. Denne sjakten burde lede til kisten eller sarkofagen til eieren av graven, sier Waziri.

Det som gjør akkurat dette gravfunnet så spesielt er statuene og at graven er i nesten perfekt tilstand, ifølge Waziri.

- Fargen er nesten intakt selv om graven er nesten 4400 år gammel, sier Waziri.

Prestegrav

Ifølge Live Science tilhørte graven en mann ved navn Wahtye. Han var en høyt rangert prest, som jobbet for farao Neferikare. Hieroglyfer som er skåret inn over inngangen til graven avslører også Wahtyes titler, skriver National Geographic:

Kongelig renselsesprest, kongelig rådgiver og inspektør av den hellige båten.

Graven hans er 10 meter lenge, tre meter bred, og litt under tre meter høy. Veggene er prydet med hieroglyfer og statuer av faraoer.

Graven har to nivåer. På det øverste nivået er det 24 statuer, og på det nederste nivået er det 31 statuer. De fleste statuene viser mennesker eller guder.

Hieroglyfene i graven nevner også Wahtyes mor, Meritt Meen, og hans kone, Nin Winit Ptah. I tillegg er det flere store relieffeer av de tre, der de utfører helt hverdagslige aktiviteter.

PRESTEGRAV: I graven til Wahtye er presten og hans familie avbildet i helt dagligdagse situasjoner. Foto: Khaled DESOUKI / AFP / NTB scanpix
PRESTEGRAV: I graven til Wahtye er presten og hans familie avbildet i helt dagligdagse situasjoner. Foto: Khaled DESOUKI / AFP / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Sky News er funnet av graven det siste i en lang rekke funn det siste året. I november fortalte myndighetene at de hadde funnet sju sarkofager, der noen av dem var over 6000 år gamle.

Sliter med turismen

Egypt har jobbet hardt for å promotere oppdagelsene i et håp om å tiltrekke seg flere turister. I 2010 besøkte 14,7 millioner turister landet, mens på grunn av den arabiske våren i 2011, og flykrasjet i 2015, som man mistenker skyldes terrorisme, falt turiststrømmen dramatisk.

I 2016 besøkte bare 4,8 millioner turister landet. Siden den gang har pilene riktignok pekt oppover igjen, og i fjor tok Egypt imot 8,3 millioner mennesker på ferietur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!