Enestående innsats

Det finnes neppe én enkeltperson som har betydd mer for å få spørsmålet på dagsorden både i USA og internasjonalt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange forbinder Al Gore først og fremst med filmen An inconvenient Truth. Han har imidlertid hatt klimaendringer som sin viktigste kampsak i mesteparten av sin politiske karriere. Det er neppe noen enkeltperson som har betydd mer for å få spørsmålet på dagsorden både i USA og internasjonalt.

Al Gore lærte om klimaendringene som ung student på Harvard av en av professorene han hadde der, Roger Revelle. Som fersk kongressmann holdt Al Gore sin første høring om klimaspørsmål i 1978, 10 år før spørsmålet kom på den internasjonale dagsorden. I 1987 hadde han klima som hovedsak på sitt program for å bli nominert som demokratisk presidentkandidat, men han nådde ikke frem.

En konservativ observatør kommenterte den gang ’at Al Gore har en interesse i et saksområde som etter elektoratets syn ikke engang har perifer interesse’. I årene som kom brukte han sin plass i Senatet til å bli en av der sterkeste kritikerne til President Bush Sr’s klimapolitikk.

I 1992 skrev han bestselleren Earth in Balance hvor behovet for handling mot klimatrusselen sto helt sentralt. Clinton’s valg av Gore som visepresidentkandidat i 1993 var et taktisk grep for å vinne grønne stemmer, ikke minst på grunn av Clintons noe blandede innsats for miljøet som guvernør i Arkansas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer