Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Havsuler og plast på Runde

- Eneste løsning er å stanse utslippene

Frp i møte med WWF Verdens naturfond etter å ha sett bilder fra fuglefjellet Runde.

- FORFERDELIG: Terje Gran besøkte fuglefjellet Runde i Herøy kommune. Bildene han tok der skaper sterke reaksjoner. Video: WWF / Foto: Terje Gran / Redigering: Ørjan Ryland Les hele saken her: https://goo.gl/fFWF6E Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke skrev Dagbladet om Terje Gran som besøkte fuglefjellet Runde, og ble sjokkert over det han så: havsuler som hadde bygget ut redene sine med enorme mengder plast.

Bildene han delte på Facebook fikk massiv respons.

WWF Verdens naturfond mente det var «helt forferdelige» bilder, og etterlyste tiltak mot plastforurensningen.

- Dette er et problem, ikke bare på Runde, men langs hele kysten vår, sa Martin Eggen, naturvernrådgiver i Norsk Ornitologisk Forening til Dagbladet.

- Vi vet at mengden plast øker år for år. Vi produserer mer og mer, og klarer ikke få bukt med den marine forsøplinga.

FrP og WWF i møte

Tirsdag denne uken hadde Frps miljøpolitisk talsmann, Gisle Meininger Saudland, og fraksjonsleder for Energi- og miljøkomiteen, Terje Halleland, møte med WWF Verdens naturfond. De diskuterte hvordan de skal håndtere problemene med plast i havet.

MØTE: FrPs miljøpolitiske talsmann Gisle Meininger Saudland og fraksjonsleder for Energi- og miljøkomiteen Terje Halleland hadde møte med WWF Verdens naturfond. Foto: Ørjan Ryland
MØTE: FrPs miljøpolitiske talsmann Gisle Meininger Saudland og fraksjonsleder for Energi- og miljøkomiteen Terje Halleland hadde møte med WWF Verdens naturfond. Foto: Ørjan Ryland Vis mer

Fredrik Myhre, seniorrådgiver innen fiskeri og havmiljø i WWF Verdens naturfond, opplevde møtet med Fremskrittspartiet som positivt:

- Det virker til å være en genuin interesse for å faktisk ta tak i den plasten som ligger i naturen i dag, men også at vi blir lytta til om at det er det å stanse ny plast fra å havne i havet som er det aller viktigste myndighetene kan gjøre.

Blant forslagene de kom med er en helhetlig strategi mot marin forsøpling, som inkluderer et krav om ansvar for alle plastprodusenter i Norge:

I MØTE: Fredrik Myhre, seniorrådgiver innen fiskeri og havmiljø i WWF Verdens naturfond, opplevde møtet med Fremskrittspartiet som positivt. Foto: Ørjan Ryland
I MØTE: Fredrik Myhre, seniorrådgiver innen fiskeri og havmiljø i WWF Verdens naturfond, opplevde møtet med Fremskrittspartiet som positivt. Foto: Ørjan Ryland Vis mer

- Vi må ansvarliggjøre de som produserer plast til å bygge kunnskap om hva de faktisk produserer, hva som er korrekt bruk av plasten og hvordan den skal avfallshåndteres. Det må også bli krav om at produsentene må opplyse om hva som er konsekvensene dersom plasten de produserer kommer på avveie.

- Vi kommer til å ta tak i innspillene som WWF kom med, men på lang sikt så tror jeg vi må ha en form for tiltakspakke som adresserer problemet på flere forskjellige nivåer, helt fra det lille lokale til det internasjonale, sier Gisle Meininger Saudland (Frp) til Dagbladet.

- Hva er det dere tenker å gjøre med problemene som allerede er?

- Jeg tror vi må ha en opprydning, men det må vi gjøre på en forsvarlig måte.

Saudland sier de har vært i kontakt med fylkesmannen i Møre og Romsdal for å få informasjon om situasjonen på fuglefjellet Runde.

- Vi har en dialog på hvordan det skal løses. De bruker en del midler på akkurat dette.

- Vi må få de faglige innspillene for hvordan dette kan gjennomføres, sier Terje Halleland (Frp).

SAMARBEID: Gisle Meininger Saudland (FrP), Fredrik Myhre fra WWF Verdens naturfond og Terje Halleland (FrP) er klare for å samarbeide videre mot marin forsøpling. Foto: Ørjan Ryland
SAMARBEID: Gisle Meininger Saudland (FrP), Fredrik Myhre fra WWF Verdens naturfond og Terje Halleland (FrP) er klare for å samarbeide videre mot marin forsøpling. Foto: Ørjan Ryland Vis mer

- Eneste løsning er å stanse utslippene

I en e-post til Dagbladet sier Martin Eggen, naturvernrådgiver i Norsk Ornitologisk Forening, at han ikke kjenner til forsøk med fjerning av reirene for havsuler, eller om det ville ført til at færre begynte hekking der neste år.

- Det som er ganske sikkert er at havsulene ville dratt med seg nye nylontau og lignende inn på hekkeplassene. Den eneste løsningen er med andre ord å stanse utslippene til havene.

Også Myhre mener det er viktig med en faglig vurdering før man gjør noe i fuglefjellet.

- Gjør det større skade på fuglekolonien med å rydde vekk den plasten som er i fuglefjellet i dag, så er det kanskje best å la være.

Tar livet av én million sjøfugler årlig

En rapport fra World Economic Forum viser at det i 2050 vil være mer plastsøppel enn fisk i havene dersom det ikke gjøres drastiske endringer. Minst åtte millioner tonn plast havner i havet årlig. Plastavfall tar livet av rundt én million sjøfugler i året ifølge rapporten.

- Vi vet at selv nede i Marianegropa, selv på det dypeste punktet vi har i havet på 11.000 meters dyp, selv der finner vi plast, sier Myhre til Dagbladet.

- Planeten vår har plast fra toppen av Mount Everest til bunnen av Marianegropa. Det sier litt om skalaen på plastproblemet vi står midt oppi.

PLASTPOSE: En ny studie har funnet menneskeskapt søppel i de dypeste delene av havet. Ved å analysere over 30 års data om søppel, avslører studien at nesten 3500 biter av plast og annet avfall har blitt oppdaget i dyphavet. Videoklipp av plastposen som ble funnet på 10 898 meters dyp i 1998 viser hvordan mennesker ikke lar noen deler av jorda være ... Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media