Eneste med innvandrerbakgrunn

APs Saera Khan er inne på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tusen takk. Jeg gleder meg til å ta fatt på en spennende men utrolig krevende jobb, sier en glad Saera Khan da Dagbladet.no. omsider får tak i henne for å gratulere med stortingsplassen.

- Telefonen har ringt i hele dag, og jeg har fått masse hyggelige gratulasjoner. Jeg er både glad og ydmyk for den tilliten jeg har fått, sier Khan.

Hun blir den eneste stortingsrepresentanten med minoritetsbakgrunn blant de 169 som inntar maktens korridorer etter gårsdagens valg.

Forbilde

- Jeg er stolt og glad for å få lov å være et politisk forbilde for mange med minoritetsbakgrunn. Men det er veldig synd at vi ikke blir flere med minoritetsbakgrunn på Stortinget. Der har partiene en viktig jobb å gjøre når de nominerer, sier Saera Khan.

Høyres dårlige valg gjør at Afshan Rafiq (30) faller ut etter fire år på tinget. Hun var den første norske stortingsrepresentanten med innvandrerbakgrunn da hun kom inn på Stortinget i 2001.

Saera T. Khan (26) sitter i dag i finanskomiteen i Oslo bystyre, der hun tidligere jobbet med skole- og kulturpolitikk. Hun sitter også i sentralstyret i Arbeiderpartiet. Khans foreldre kommer opprinnelig fra Bangladesh.

Både Khan og Rafiq havnet på lista over personer på vei oppover i Dagbladets kåring av Norges mektigste kvinner - der Høyre-leder Erna Solberg vant.

Engasjert

Saera Khan har ikke kommet så langt som til å ønske seg komite, men vet hvilke saker hun har lyst å jobbe med.

- Jeg vil gjerne jobbe med integrering, rus, fattigdom og sosialsaker. Dette er temaer som jeg brenner for, sier Khan - og kan høres ut som hun sikter seg inn mot sosialkomiteen.

Hun tror Frp kan bli den største utfordringen i tida framover.

- En så stor stortingsgruppe fra Frp blir klart en stor utfordring for en rødgrønn regjering, sier hun.

Med en stadig sterkere Ap-vind de siste ukene kom ikke stortingsplassen som en stor overraskelse for Khan. De siste ukene har hun drevet aktiv valgkamp i Oslo, og fått mye positiv respons fra velgerne.

- Det har vært en utrolig god stemning. Siden jeg lå på sjetteplass på Arbeiderpartiets liste regnet jeg med å rykke opp på femte for Jens Stoltenberg. At vi fikk inn seks er jo fantastisk, sier Khan.

Sosialistisk Venstreparti hadde norsk-pakistanske Akhtar Chaudry på kampplass i Oslo, men han måtte gi tapt etter SVs dårlige valg. Han sitter i dag i Oslo bystyre.

RETT INN: APs Saera Khan jubler over stortingsplassen sammen med f.v Marit Nybakk, Anniken Huitfeldt og Gry Larsen.
RYKER UT: Høyres Afshan Rafiq forsvinner ut av Stortinget etter fire år.