Eneste mulige utgang

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Gerd-Liv Vallas avgang som LO-leder var den eneste mulige utgang på dramaet som har utspilt seg i mediene i to måneder. Slik prosessen utviklet seg var LO-lederens posisjon og autoritet allerede så svekket at den aktuelle problemstillingen de siste ukene har vært hva som var best for LO og ikke hva som var best for Valla. Når så Fougner-utvalgets konklusjoner er så klare og knusende som rapporten viser, har det gjort det lettere for Valla selv å trekke den ubønnhørlige konklusjon. Selv om hun verken er enig i påstander, prosess eller premisser, innser hun at det ville være ødeleggende for LO å ha denne saken gående lenger.

• Utvalget har, etter en omfattende gransking, kommet til at de påstander Ingunn Yssen kom med i sitt oppsigelsesbrev er troverdige. Motsatt har utvalget ikke kunnet tro på Vallas versjon. Valla-Yssen-saken er slik sett ved veis ende. LO-ledelsen ville ha gransket påstandene som var rettet mot lederen. Det har skjedd. Konklusjonene er krystallklare. Lederen har tatt konsekvensen av dommen. Og vi har ikke noen grunn til å tvile på at ikke utvalget bygger på solid innsikt i hva som faktisk har skjedd.

• Hvor svekket LO er etter dette dramaet gjenstår å se. Den påtroppende LO-lederen Roar Flåthen innrømmet i går at LO disse ukene har vært i medienes hule hånd. Han og den øvrige ledelse håper at roen nå vil senke seg over Folkets Hus, slik at organisasjonen igjen kan konsentrere seg om det politiske arbeid, med lønnsoppgjøret som første utfordring. Samtidig vil det være naivt å tro at livet blir akkurat som før ettersom gamle motsetninger mellom LOs ulike grupper har kommet til overflaten.

• Et annet spørsmål er hvor mye denne striden har gått ut over det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap. Ap-ledelsen har opptrådt forsiktig og har hele tiden påpekt at partiet ikke skal blande seg inn i en personalsak i annen organisasjon. Men saken har likevel satt forholdet på en sterk prøve. Bare tida vil vise om partisekretær Martin Kolberg også i framtida vil utløse den samme begeistring i Folkets Hus med sitt mantra: «Fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen».