- Eneste mulighet er å politianmelde

Alternative behandlere driver uten tilsyn.

ETTERLYSER TILSYN: - Det er fortvilende at ingen har myndighet til å stoppe slike behandlere, sier kvinnen som har opplevd å få underlivsmassasje for å bli gravid. Foto: John Terje Pedersen
ETTERLYSER TILSYN: - Det er fortvilende at ingen har myndighet til å stoppe slike behandlere, sier kvinnen som har opplevd å få underlivsmassasje for å bli gravid. Foto: John Terje PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet fortalte i dag historien om en kvinne som fikk trodde hun skulle få magemassasje for å lettere bli gravid. Hun endte opp med å få innvendig underlivsmassasje.

— Det er fortvilende at ingen har myndighet til å stoppe slike behandlere. Da er media siste utvei, sier kvinnen, som etterlyser bedre tilsyn med alternative behandlere.

For personer som opplever å bli krenket i møte med alternative behandlere, er det ikke mye man kan gjøre i etterkant, slik loven er i dag.

- Alternative behandlere, som massører, er ikke omfattet av helsepersonelloven, og er derfor heller ikke underlagt noe tilsyn, sier assisterende direktør i Statens helsetilsyn, Geir Sverre Braut, til Dagbladet.

Straffbar handling
Han opplyser at den eneste muligheten man har, er å anmelde forholdet til politiet.

- Når folk føler seg krenket i en slik situasjon, må de gå til politiet. Så blir det opp til politiet å vurdere om det er begått en straffbar handling, som for eksempel et overgrep, sier Braut.

I Norge ble den 67 år gamle kvakksalverloven opphevet i 2003, og erstattet av lov om alternativ behandling av sykdom.

Still spørsmål
Direktøren oppfordrer til å være svært varsom når man oppsøker alternativ hjelp, nettopp fordi man ikke har rettigheter hvis noe går galt.

- Man må ha en viss kundekritikk når man underkaster seg ikke-autorisert behandling. Det er viktig å stille mange kontrollspørsmål, sier Braut.

Han mener folk ikke skal være redd for å prøve sakene sine for politiet hvis de føler seg krenket.

- Folk skal ikke finne seg i hva som helst, sier han.

SI FRA: Assisterende direktør i Statens helsetilsyn, Geir Sverre Braut, sier folk ikke skal finne seg i alt med alternative behandlere.
SI FRA: Assisterende direktør i Statens helsetilsyn, Geir Sverre Braut, sier folk ikke skal finne seg i alt med alternative behandlere. Vis mer