Eneste nordmann i råkjørerfesten

Sammen med arabiske prinser, TV-stjerner og popstjerner brukte Ferrari-selgeren Paal Christian Myhre fra Oslo helga til å suse gjennom 13 land i en Maserati - i luksusbilløpet Gumball3000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En sjanse du får en gang i livet, sier Paal Christian Myhre (36) om sin deltakelse i de siste dagers luksusbilløp Gumball3000.

I går kveld kom innehaveren av Ferrari-butikken La Strada hjem til familien etter fem dager og 5620 kilometer på veien i en grå Maserati 3200GT. Ifølge Dagbladets kilder skal Myhre ha blitt nummer fem i bilracet, som ble arrangert for tredje gang i år og tiltrekker seg deltakere med mye penger og hang til raske bilturer.

- Det stemmer at jeg kom fram som nummer fem, men dette er egentlig ikke noe billøp. Det dreier seg om en lang biltur for arrangøren og hans venner og bekjente. Alle fikk medalje, mest som bevis på at vi har deltatt, sier en sliten Myhre. Han var, så langt han selv og Dagbladet har kunnet avklare, eneste norske deltaker.

Spennende trasé

Gumball3000, som er inspirert av 70-tallsfilmen «The Cannonball Run» med Burt Reynolds i hovedrollen, gikk gjennom Øst-Europa, Finland, Sverige, Danmark og Tyskland, før det ble avsluttet i Southampton tirsdag kveld.

- Det var ruta som fikk meg til å tenne.

- Når ellers får du sjansen til å kjøre gjennom land som Latvia, Litauen og Russland med sånne biler? Mange av oss kjører jo biler som det ikke akkurat er lett å få tak i reservedeler til. Dessuten er dette land hvor landeveisrøvere er et reelt problem. Jeg hadde aldri tort å kjøre der alene.

- Noen problemer underveis?

- Nei, vi hadde politieskorte gjennom Russland, så kapring og landeveisrøvere slapp vi. Jeg punkterte en gang, men da var vi rett utenfor København, så det var uproblematisk.

Verdt pengene

- Hvor fort kjørte du?

- Jeg kjørte kanskje opp mot 110 eller 140- 150 km/t. I Tyskland, hvor det er fri fart på motorveiene, var jeg kanskje oppe i 180.

- Du er ikke redd for hva som kan skje når du kjører så fort?

- Nei. Jeg liker å kjøre fort. Innimellom kjører jeg på bane også. Alle moderne biler er jo laget for å kjøre fortere enn fartsgrensen i Norge, sier Myhre, som mener avisoppslagene om villmannskjøring er sterkt overdrevne:

- I Sverige passerte vi 14 kontroller i løpet av 600 kilometer. Bare 11 ble tatt for å ha kjørt for fort.

- Hvordan gikk det med deg?

- Jeg klarte meg uten å få en eneste bot. Eller forresten: I Latvia betalte jeg noe sånt som fem dollar for å ha kjørt i 65 km/t i 50-sone. Det er det vel ganske mange som ikke har vært med på dette som også har gjort?

- Deltakelsen var ikke helt gratis?

- Jeg betalte ingenting - jeg ble som sagt invitert med. Men jeg hørte at deltakeravgiften skulle være på 3000 pund, altså rundt 35000 norske kroner. Det høres kanskje dyrt ut, men jeg synes ikke det er det. For å sammenlikne: Det er omtrent det det koster å leie ei hytte i Hemsedal i ei uke. Da foretrekker jeg å bruke pengene på denne opplevelsen her, sier Myhre, som ikke ser bort fra at han deltar i «bilturen» neste år også.

HØYT TEMPO:</B> Paal Christian Myhre suste i helga gjennom 13 land som deltager i luksusbilløpet Gumball3000.