LANGT Å GÅ: Bjørnar Moxnes må gjennom mange lange ganger for å komme seg fra stortingssalen til kontoret. Han har fått Åse G. Galterud som sin egen personlige los fra Stortinget. Foto: Bjørn Langsem
LANGT Å GÅ: Bjørnar Moxnes må gjennom mange lange ganger for å komme seg fra stortingssalen til kontoret. Han har fått Åse G. Galterud som sin egen personlige los fra Stortinget. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Kampen om de beste kontorene:

Eneste parti uten plass i Stortings­bygningen

Bjørnar Moxnes må passere «dødens kryss» og en underjordisk passasje for å komme seg til Stortingssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Dødens kryss» blir det kalt i Stortinget, stedet der to gamle bygninger er spleiset sammen til én.

Her forsvinner etasjer tilsynelatende i løse lufta på rene Harry Potter-vis. Det som er 4. etasje når du kommer inn i heisen fra én del av bygget, er 6. etasje når du går ut i andre ende.

Resultatet er at det er en «dødsfelle». For den som ikke er kjent på Stortinget, er det ekstremt lett å gå feil her.

INNE PÅ TINGET: Bjørnar Moxnes er inne på Stortinget, men ikke i Stortingsbygningen. Her fra hans nye kontor, som ennå ikke er helt klart til innflytting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INNE PÅ TINGET: Bjørnar Moxnes er inne på Stortinget, men ikke i Stortingsbygningen. Her fra hans nye kontor, som ennå ikke er helt klart til innflytting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

For å komme seg fra stortingssalen til nyvalgt stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes kontor, må man ikke bare gjennom dødens kryss. Man må også ned i kjelleren og gjennom den underjordiske passasjen under Wessels plass.

Som det eneste partiet på Stortinget har Rødt nemlig ikke fått kontorer i selve Stortingsbygningen, men i det tilhørende bygget med adresse Nedre Vollgate.

Fornøyd likevel

HER GÅR DET UNNA: Aslak Borgersrud mener rørpost er nørdemoro, og ville finne ut hvordan det så ut inni rørene på Stortinget. Her kan du se hele reisen. Video: Aslak Borgersrud / Dagsavisen Vis mer Vis mer

- Det visste jeg ikke, sånn er det å være ny! Utbryter Bjørnar Moxnes når han hører dette.

Men han har ikke tenkt til å gjennomføre en væpnet revolusjon over dette.

- Jeg er fornøyd bare med å ha kommet inn og få tilgang til hele støtteapparatet på Stortinget. Det er en helt annen verden enn det vi er vant til i Rødt. Hanekampen om pomp og prakt kommer jeg ikke til å delta i ennå, sier Rødt-lederen, som kan trøste seg med at han får arbeidsplasser til fem rådgivere og kaffemaskin rett utenfor døra.

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Kampen om de beste kontorene og lokalene på Stortinget kjempes hvert fjerde år, etter Stortingsvalget.

Fordelingen foregår etter reelle forhandlinger mellom partiene, fasilitert av administrasjonen som starter forberedelsene allerede på vårparten.

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet sier meglerne om hva som gjør en eiendom attraktiv i markedet. Om det ikke helt er tilfellet i Stortinget, er det i alle fall en faktor.

- Mange synes det er ekstra stas å være i Stortingsbygningen. Jo nærmere du er salen, jo nærmere er du det sentrale hjertet i demokratiet, sier sjef i eiendoms- , sikkerhets-, og serviceavdelingen, Terje Olsen.

Han påpeker at fordelen med Stortingskvartalet, der Moxnes sitter, er at den har bedre fasiliteter.

- Det er det også mange som har funnet ut, sier Olsen.

ETTERTRAKTET MØTEROM: Ydmykelsen var total da Frp overtok Høyres grupperom og hang et oljemaleri av Carl I. Hagen på veggen. Her er daværende SV-leder Kristin Halvorsen på en pressekonferanse i rommet i 2008.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ETTERTRAKTET MØTEROM: Ydmykelsen var total da Frp overtok Høyres grupperom og hang et oljemaleri av Carl I. Hagen på veggen. Her er daværende SV-leder Kristin Halvorsen på en pressekonferanse i rommet i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Hagen-maleri til besvær

Årets forhandlinger har ifølge administrasjonen gått bra, uten store konflikter. Tidligere år har vært tøffere, som da Høyre etter et krisevalg i 2005 ble presset ut sine tradisjonsrike kontorer i 4 etasje av Frp.

Da Frp i tillegg mot reglementet hang opp et oljemaleri av Carl I. Hagen på «Store konferanserom» som hadde vært Høyres grupperom, rant begeret over for ellers sindige høyrefolk.

- Valgresultatet i 2005 gjorde forhandlingene ganske krevende. Men også da kom man frem til en løsning, sier Olsen.

Senere har Høyre fått tilbake 4. etasjen, men grupperommet har forblitt på Frps hender. Hagen-maleriet måtte derimot ned.

EN INN, EN UT: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Karin Andersen (SV) diskuterer fasilitetene i stortingskorridoren der SV flytter ut og KrF inn. Foto: Bjørn Langsem
EN INN, EN UT: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Karin Andersen (SV) diskuterer fasilitetene i stortingskorridoren der SV flytter ut og KrF inn. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

KrF ned

I år er det KrF som etter et skuffende valg må pakke tingene sine og dumpe en etasje ned.

Fløyen de overtar etter SV er i tillegg en av de som er minst pusset opp.

- Det er veldig mørkt her, en kunne satt opp litt mere lys, sier nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, når han tar sin nye gang i øyensyn med Dagbladet på slep.

- Du skal få full støtte på det, svarer Karin Andersen i SV, sammen med resten av partiet gjør hun motsatt reise av KrF og flytter én etasje opp.

UTVIDER: Med 8 nye representanter inn på tinget, er det Sp som spiser seg inn i KrFs gang. Her tar Marit Arnstad en forsiktig kikk . Foto: Bjørn Langsem
UTVIDER: Med 8 nye representanter inn på tinget, er det Sp som spiser seg inn i KrFs gang. Her tar Marit Arnstad en forsiktig kikk . Foto: Bjørn Langsem Vis mer

For fire år siden var det SV som måtte forlate kontorene de hadde hatt i tolv år og flytte inn i den mørke gangen. Hun trøster Ropstad med at det så verre ut den gang og at NRKs ubemannede radiostudio ligger innerst i gangen.

- Det er faktisk veldig greit. Hvis en skal være med på radio er det bare å gå noen få meter, sier Andersen, mens Ropstad får en aha-opplevelse.

- Nå skjønner jeg hvorfor SV er så mye på Dagsnytt 18. Han velger ellers også en positiv tilnærming til flyttingen.

- Jeg merker meg at SV som har vært her, har gjort et veldig godt valg. Noe må ligge i veggene, mener han.