Eneste tannlege for fem millioner mennesker

Utenfor kontoret til Alfa ligger folk tre dager i kø for å få trukket vonde tenner. Borring er det ikke tid til.

TREKKER: Harine Abdel-Aziz Alfa har trukket over 6000 visdomstenner de siste 18 årene. Hvor mange andre tenner han har trukket har han mistet oversikten over for lenge siden. Foto: Alf Bergin / Forsvaret
TREKKER: Harine Abdel-Aziz Alfa har trukket over 6000 visdomstenner de siste 18 årene. Hvor mange andre tenner han har trukket har han mistet oversikten over for lenge siden. Foto: Alf Bergin / Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Middelaldrende Harine Abdel-Aziz Alfa er den eneste tannlegen i det østlige Tsjad, og har dermed fem millioner potensielle pasienter i et av verdens fattigste land.

I 18 år har han betjent tannlegekontoret ved det lokale sykehuset i Abéché. Utenfor lokalene i første etasje er køen endeløs. I går var det en pasient som tålmodig hadde ligget tre dager i kø for å få en verkende tann trukket.

Store kontrasterDet forteller tannlege Line Omland fra Bergen, en av to norske tannleger som betjener snaue 7500 FN-soldater fra det nye norske feltsykehuset i samme by.

Hjemme i Bergen driver hun privat praksis, med omlag 1100 pasienter innom i året for å sjekke tennenes tilstand. De er et tjuetalls tannleger fordelt på distriktets 40 000 vestlendinger.

- Her i Abéché har de bare en tannlege, fordelt på fem millioner mennesker i regionen. En rolig, sindig mann som tydelig har høy status. Han er den eneste i denne delen av Tsjad med utdannelsen, og på grunn av presset på sykehuset fungerer han også som øre- nese- halslege. Det gjør meg ydmyk og imponert, sier Omland til Dagbladet.Ingen til å ta overHun har vært i Tsjad i omlag to måneder som en del av Forsvarets feltsykehus som er satt inn i FN-operasjonen i landet. Dette sykehuset skal først og fremst betjene soldatene i FN-misjonen. Men Omland og det andre personellet har funnet tid til å bistå det hardt pressede lokale helsevesenet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer