Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøras i Finnmark:

Eneste vei inn til kommunens 1000 innbyggere er stengt for sjette dag på rad

- Butikkene begynner å gå tomme for melk og grønnsaker, men vi er da godt vant, sier ordføreren i Berlevåg.

ISOLERT: Veien inn til Berlevåg har vært stengt i seks dager etter et snøras. Video: Berlevåg Maskin Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snøskredfaren ligger på rødt nivå – stor skredfare – på Finnmarkskysten, i Vest-Finnmark og i Nord-Troms. Det har Berlevåg kommune fått merke godt.

Siden torsdag har den eneste veien inn til kommunens 1000 innbyggere vært stengt på grunn av snøras. Med unntak av noen få timers åpning fredag, har båt og fly vært eneste mulighet til å komme seg ut eller inn. Nå begynner det å gå på matvarene løs.

- Det går etter forholdene bra. Det er vel det vi kaller en vanlig dag på kysten av Finnmark, sier ordfører Rolf Laupstad og ler.

Sprenges bort

Han har selv tatt påskeferie, men holder seg i kommunen. Selv om situasjonen er frustrerende, er han glad for at Vegvesenet setter sikkerheten først og velger å holde veien stengt nå som rasfaren er stor.

- Vi er jo godt vant. Men jeg håper det settes inn helikopter i morgen, så snøen i fjellsida kan sprenges ut og de får rydda veien igjen. Butikkene har begynt å gå tomme for melk, ferskvarer og grønnsaker. Hurtigruta skulle komme med forsyninger i går kveld, men kom ikke til havn på grunn av vinden. Så de forsøker igjen i kveld, forteller Laupstad, som håper det settes i gang med rassikring i løpet av året, slik kommunen har blitt lovt.

UTPLUKKA: Det begynner å bli lite utvalg av grønnsaker hos butikkene i Berlevåg. Foto: Anfrid Hojem
UTPLUKKA: Det begynner å bli lite utvalg av grønnsaker hos butikkene i Berlevåg. Foto: Anfrid Hojem Vis mer

Ifølge Statens vegvesen vil det bli en vurdering av situasjonen allerede onsdag ettermiddag, men at det trolig ikke vil bli åpnet før tidligst onsdag. Rasfaren beskrives som enorm i området.

Tomt for melk - har tørrfisk

At innbyggerne i Berlevåg tar situasjonen med et smil, er Anfrid Hojem et levende eksempel på. Tirsdag var hun innom matbutikken sammen med sønnen Sigur (6) for å handle.

Men under handleturen kunne de to bare konstatere at melk ikke var å oppdrive.

- De ansatte så humoren i situasjonen, og hang opp en lapp om at det var tomt for melk, men at de hadde tørrfisk, sier Hojem lattermildt.

TOMT: Ingen melk, men mye tørrfisk. Butikkene og Sigur begynner å merke situasjonen i Berlevåg. Foto: Anfrid Hojem
TOMT: Ingen melk, men mye tørrfisk. Butikkene og Sigur begynner å merke situasjonen i Berlevåg. Foto: Anfrid Hojem Vis mer

Selv har hun bodd i kommunen i ti år, men kan ikke huske at veien har vært stengt i en så lang periode så lenge hun har bodd der. Så lenge hun ikke har planer om å reise ut av kommunen, tar hun imidlertid situasjonen med ro.

- Vi føler oss jo ganske isolert til tider, særlig når Hurtigruta ikke får lagt til og flyavganger kanselleres. Men vi klarer oss da likevel, sier Hojem.

SNØ: Store mengder med snø fylte denne parkeringsplassen ved et skianlegg i Russland. Video: ViralHog Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!