Engasjerte privatetterforsker kort tid før hun ble funnet død

Anne Linell Sundt (39) døde av en overdose legemidler. Legesamboeren er siktet for drap.

FUNNET DØD: Anne Linell Sundt (39) ble funnet død i sitt hjem på Bygdøy 12. desember i fjor. Hennes 56-årige samboer er siktet for å ha tatt livet av henne med sterke smertestillende medikamenter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet, privat
FUNNET DØD: Anne Linell Sundt (39) ble funnet død i sitt hjem på Bygdøy 12. desember i fjor. Hennes 56-årige samboer er siktet for å ha tatt livet av henne med sterke smertestillende medikamenter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet, privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDEFJORD/OSLO (Dagbladet): Anne Linell Sundt (39), som ble funnet død av legemiddelforgiftning for snart et år siden, rådførte seg med privatetterforsker Thomas Mathiesen i firmaet Etterforsker1 kort tid før dødsfallet. Årsaken var at hun ikke stolte på sin legesamboer (56), som nå er siktet for å ha drept henne.

- Han er den mest hemmelighetsfulle personen jeg har møtt, sier Sundt i et lydopptak av en samtale med den Sandefjord-baserte privatetterforskeren.

En time Dagbladet har fått tilgang på opptakene, som til sammen utgjør ca. en time med samtaler mellom Sundt og Mathiesen, og skriver seg fra 13. august og 27. oktober i fjor.

I samtalene er Oslo-kvinnen opptatt av at samboeren den siste tida har begynt å oppføre seg merkelig og unnvikende. Hun ønsker hjelp til å få bekreftet eller avkreftet mistanker hun har mot ham. Ingenting tyder på at hun frykter for sitt liv.

- Ting går ikke opp, sier Sundt i en av flere samtaler 13. august.

Påtaleansvarlig Sturla Henriksbø opplyser at politiet er kjent med opptaket - men sier også at de ikke setter samtalene i sammenheng med drapssaken.

- Vi har vurdert kvaliteten på informasjonen, og har ikke funnet at den har noen stor betydning for etterforskningen, sier Henriksbø til Dagbladet.

Ukjent Den drapssiktede 56-åringens forsvarer Arild Holden opplyser at han ikke er kjent med kontakten mellom Sundt og privatetterforskeren. Men han tillegger ikke de nye opplysningene stor vekt.

KRITISK: Privatetterforsker Thomas Mathiesen, som Anne Linell Sundt hadde kontakt med kort tid før hun døde, er kritisk til politiets rutiner. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
KRITISK: Privatetterforsker Thomas Mathiesen, som Anne Linell Sundt hadde kontakt med kort tid før hun døde, er kritisk til politiets rutiner. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan ikke se at dette har noen verdi for denne saken, sier han til Dagbladet.

Advokat Cathrine Møller Faaberg, som bistår Sundts to mindreårige barn og eksmann, sier kontakten med Etterforsker1 og mistankene mot legesamboeren er totalt ukjent for dem.

- De vet ingenting om dette, sier hun til Dagbladet.

- Helt troverdig På opptakene forteller Sundt om flere tilfeller av oppførsel hun finner mistenkelig, og privatetterforsker Mathiesen fester tydelig lit til henne. Han sier bl.a. at «det er flere varsellamper som lyser her».

- Hun virket helt troverdig og reflektert på telefon, og det var gode grunner til å følge dette opp, sier han.

Mathiesen forteller at han ble sjokkert da han skjønte at den tidligere klienten var offer i en drapsetterforskning. Det skjedde etter at navnet var frigitt i pressen i midten av september i år.

- Det slo ned i meg. Det var helt forferdelig, sier han.

Kritisk Privatetterforskeren sier motivasjonen for å legge fram opptakene er å sette søkelyset på politiets rutiner. Politiet har tidligere opplyst at dødsfallet hele tida ble etterforsket som mistenkelig, og Mathiesen undrer seg over at han selv måtte melde seg med opptakene.

PÅKOSTET: Anne Linell Sundt eide den påkostede boligen hun delte med sin legesamboer på Bygdøy. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅKOSTET: Anne Linell Sundt eide den påkostede boligen hun delte med sin legesamboer på Bygdøy. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- De sjekker ikke alle samtalene de siste tre månedene før et drap, noe som ville vært veldig enkelt å gjøre. Jeg er sjokkert over at ingen tok kontakt med meg i desember/januar.

Politiadvokat Henriksbø ønsker ikke å kommentere kritikken fra Etterforsker1 overfor Dagbladet.

Mathiesen møtte aldri Sundt. På opptakene planlegger de to å møtes, samt tiltak for å bekrefte eller avkrefte tobarnsmorens mistanker mot samboeren. Ingenting av dette ble noe av; kort tid etter den siste samtalen 27. oktober i fjor dro klienten på utenlandsreise, og en måned seinere var hun altså død.

Nekter skyld Sundts 56-årige samboer ble pågrepet på sitt eget legekontor 14. september, etter at politiet lenge hadde hatt mistanke til ham. Han har sittet varetektsfengslet siden, men nekter straffskyld.

Politiet mener legen drepte samboeren med to morfinliknende preparater. Han har forklart at han fant Sundt død i stua hjemme hos henne på dagen 12. desember 2014.

De to hadde i utgangspunktet et lege-pasient-forhold, men ble raskt et par. Den siste tida bodde de for det meste i hennes påkostede villa på Bygdøy.

Den avdøde småbarnsmoren satt på store verdier etter å ha blitt skilt fra sin eksmann. Politiet undersøker om økonomi kan være et drapsmotiv, bl.a. fordi samboeren skyldte kemneren 2,5 millioner i baksmell.

BESLAG: Politiet har gjort omfattende beslag hjemme hos den drapssiktede legen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BESLAG: Politiet har gjort omfattende beslag hjemme hos den drapssiktede legen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Oslo-politiet har satt store ressurser inn i etterforskningen; fire etterforskere jobber heltid med drapet, og sju personer jobber med å jakte på elektroniske bevis.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer