Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Engelsk 14-åring død etter HPV-vaksine

- Norske myndigheter må se alvorlig på dette, sier leder for Norsk forening for allmennmedisin.

VAKSINETID: Denne høsten får 30 000 norske jenter i 7. klasse tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset, en infeksjon som kan føre til livmorhalskreft. I dag ble det kjent at ei 14 år gammel britisk jente døde kort tid etter at hun fikk HPV-vaksine. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / SCANPIX
VAKSINETID: Denne høsten får 30 000 norske jenter i 7. klasse tilbud om gratis vaksine mot HPV-viruset, en infeksjon som kan føre til livmorhalskreft. I dag ble det kjent at ei 14 år gammel britisk jente døde kort tid etter at hun fikk HPV-vaksine. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britiske Natalie Morton (14) døde i går, kort etter at hun hadde fått vaksine mot livmorhalskreft.

Britiske helsemyndigheter har nå satt i gang full gransking etter dødsfallet, skriver BBC.

Morton hadde fått vaksinen på skolen hun gikk på i Coventry. Hun var én av fire jenter som fikk bivirkninger etter vaksinen, og 14-åringen døde på byens universitetssykehus mandag kveld, ifølge Daily Mail.

Vaksinepartiet holdes tilbake
Allerede i går hadde det kommet inn mange henvendelser om at vaksinasjonsprogrammet i England nå må stanses. Skeptikerne mener nemlig at Mortons dødsfall er et eksempel på at det ikke er mulig å forutse hvilke komplikasjoner så mange vaksiner til så mange jenter kan gi.

I dag opplyste britiske helsemyndigheter at det vil bli en kort pause i vaksinasjonsprogrammet som følge av dødsfallet, men at det deretter vil bli gjenopptatt.

Annen vaksine
Her i Norge tilbys unge jenter også vaksine mot HPV-viruset, en infeksjon som kan føre til livmorhalskreft. Denne høsten får for første gang 30 000 norske jenter i 7. klasse tilbud om gratis vaksine.

Morton hadde imidlertid ikke fått samme type vaksine som de norske jentene tilbys. Mens hun hadde fått vaksinen Cervarix, benyttes vaksinetypen Gardasil her til lands.

- Likevel blir nyheten om dødsfallet tatt alvorlig, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Geir Stene Larsen til TV2.

Alvorlig
Også Norsk forening for allmennmedisin reagerer på dødsfallet.

- Vi tar det som selvsagt at myndighetene ser alvorlig på dette og vurderer det opp mot de andre bivirkningene ved HPV-vaksinen, sier Gisle Roksund, leder for Norsk forening for allmennmedisin (NFA) til Dagbladet.

- Men likevel ønsker vi ikke å hause opp en frykt for vaksinen basert på ett enkelttilfelle. Det er viktig at vi ser på dette i en større sammenheng, sier Roksund.

Han forteller videre at NFA i sin tid var skeptiske til at HPV-vaksinen ble innført, men at de nå har tatt vedtaket til etterretning.

- Vi mente at det var for tidlig og at prosjektet hadde trengt mer tid til å avklare effekter og bivirkninger.

Fastslår ikke forbindelse
Britiske myndigheter understreker at de ikke ennå kan fastslå en forbindelse mellom 14 år gamle Mortons død og vaksinen.

- Først er vi nødt til å få kjennskap til alle fakta. Dessuten må vi gjennomføre obduksjon, understreker Caron Grainger fra helsemyndighetene HNS i Coventry.

Tidligere er det gjort beregninger som tyder på at én av en million vaksinerte risikerer å få en livstruende reaksjon på Cervarix-vaksinen. Så langt er det rapportert om nærmere 5000 tilfeller av mindre alvorlige reaksjoner blant de 1,4 millionene som er vaksinert.

Dagen etter at denne artikkelen ble skrevet, meldte britiske medier at jenta ikke døde av vaksinen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media