STORSJARMØR: Daniel «Bond» Craig og motspiller Berenice Marlohe. De som har sett filmen fikk med seg at Bond etablerte kontakt med karakteren hennes for å komme i kontakt med skurken. Det skal ifølge en gruppe miljøaktivister være en ganske virkelighetsnær teknikk. Foto: AFP PHOTO / CARL COURT
STORSJARMØR: Daniel «Bond» Craig og motspiller Berenice Marlohe. De som har sett filmen fikk med seg at Bond etablerte kontakt med karakteren hennes for å komme i kontakt med skurken. Det skal ifølge en gruppe miljøaktivister være en ganske virkelighetsnær teknikk. Foto: AFP PHOTO / CARL COURTVis mer

Engelsk politi benytter Bonds sjarmørteknikker

Forfører kvinner i «fiendens rekker».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En engelsk dommer viste til Ian Flemmings James Bond da han skulle beskrive teknikkene det engelske politiet brukte for å infiltrere grupper med miljøaktivister. Det skriver The Telegraph.  

Hemmelige agenter innledet intime forhold til minst ti kvinner, og en mann.

Forholdene til kvinnen skal ha vært av seksuell karakter, mens forholdet til mannen skal ha vært av en vennskapelig, men fortrolig art.  

- Ettersom han skrev skjønnlitteratur, dvelte ikke Flemming i hvilken utstrekning hans helt (James Bond, journ. anm) brukte bedrag som virkemiddel, og i enda mindre grad hvilken skade det kan ha påført kvinnene som ble rammet, sa dommer Tugendhat.  

- Men fiktive fortellinger - og det finnes flere eksempler - låner troverdighet til ideen om at etterretningstjenester og politi i mange år har brukt både mannlige og kvinnelige tjenestepersoner til å innlede forhold av en intim art - fysisk eller ikke - til å skaffe seg informasjon eller tilgang, fortsatte han. 

Saken dreier seg om krav fra de 11 ovennevnte personene, som alle krever erstatning for den psykiske påkjenningen som følge av å ha blitt lurt inn i forhold av disse agentene. 

Forført av langhåret klatreboms Flere av kvinnene forteller at de har hatt seksuelle forhold til Mike Kennedy, kjent av dem som den langhårete klatreren og aktivisten Mike «Flash »Stone.

De mener at dette innebærer brudd på menneskerettighetene, og nærmere bestemt privatlivets sfære.

Som følge av avgjørelsen til dommer Tugendhat får gruppen nå prøvd saken om erstatning for høyesterett. Og det var det de i utgangspunktet ville, men på ett punkt får de ikke viljen sin. 

Saken skal gå for lukkede dører i noe som heter Investigatory Powers Tribunal (IPT), i tråd med politiets ønske.  

Møtt med sinne Gruppen saksøkere mener at det at saken føres hos IPT forhindrer både saksøkerne og offentligheten innsyn i utstrekningen av bruddene på menneskerettighetene og misbruk av makt som disse operasjonene medfører. 

- Dersom saken føres for IPT vil de nektes innsyn og vil kanskje aldri finne ut hvorfor de ble utsatt for et slikt statlig overgrep, sa advokat Harriet Wistrich som representerer saksøkerne. 

- Gruppen brakte denne saken til retten fordi de ville forhindre hemmelige etterforskeres seksuelle og psykisk misbruk av aktivister for sosial rettferdighet, og andre.