NERVEGIFT: Britisk politi sier britene som fikk i seg «ukjent stoff» i Amesbury er forgiftet med Novitsjok. Foto: Geoff CADDICK / AFP / Scanpix
NERVEGIFT: Britisk politi sier britene som fikk i seg «ukjent stoff» i Amesbury er forgiftet med Novitsjok. Foto: Geoff CADDICK / AFP / ScanpixVis mer

Par i 40-årene som kollapset lørdag var utsatt for nervegiften Novitsjok

Engelsk politi: To nye er utsatt for Novitsjok

Paret i 40-åra som ble funnet bevisstløse nær Salisbury i England, har fått i seg nervegiften Novitsjok.

Antiterrorpolitiet i England sier at paret som ble funnet bevisstløse etter å ha fått i seg et ukjent stoff i Amesbury, nær Salisbury i England, har fått i seg nervegiften Novitsjok, melder NTB.

Forgiftet av Novitsjok

Nyheten kom på en pressekonferanse onsdag kveld, etter en dag med spekulasjoner om hva som skjedde med paret lørdag kveld.

Tilstanden til de to er kritisk, skriver The Guardian.

- I kveld har vi fått testresultatene som viser at de to personene har blitt utsatt for nervegiften Novitsjok, sier Neil Basu, sjef for det britiske antiterrorpolitiet.

Politiet antok først at det dreide seg om narkotika, «muligens heroin eller crack fra et urent parti».

Paret som nå er rammet har av venner blitt identifisert som Dawn Sturgess og Charlie Rowley. Politiet sier at det ikke er noe ved deres bakgrunn som tyder på at de skulle være mål for et attentat.

Paret ble funnet bevisstløse i et hus i Amesbury, som er en del av Salisbury-distriktet sør i England.

Politiet har satt opp sperringer rundt en bolig og flere andre steder der de to personene hadde oppholdt seg før de mistet bevisstheten. Sikkerhetstiltakene er styrket både i Amesbury og Salisbury.

Undersøker om det kan kobles til Skripal-saken

Paret ble funnet omkring 13 kilometer fra der den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter ble forsøkt drept 4. mars.

De to ble også utsatt for nervegiften Novitsjok, og angrepet sjokkerte en hel verden. Det skapet også en alvorlig diplomatisk krise mellom Storbritannia og Russland.

Britiske medier trekker nå fram igjen det fire måneder gamle giftangrepet, selv om det foreløpig ikke er noe som tyder på at Skripal og datteren har noe annet til felles med Sturgess og Rowley enn at de har blitt forgiftet av den samme nervegiften.

Britisk politi undersøker nå om det kan være en kobling mellom de to sakene.

- Vi kan ikke på nåværende tidspunkt si at denne nervegiften kommer fra samme parti som den giften Skripal ble utsatt for. Muligheten for at disse to etterforskningene kan knyttes til hverandre er åpenbart noe vi ser på, sier Basu.

Sergej Skripal og datteren Julia ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury, der Skripal bodde, 4. mars i år. Datteren var på besøk fra Russland.

Det ble raskt slått fast at de to var blitt forgiftet av nervegiften Novitsjok. Under onsdagens pressekonferanse kommenterte også politiet Skripal-etterforskningene.

- Den komplekse etterforskningen av drapsforsøket på Julia og Sergej pågår fortsatt og etterforskere går fortsatt gjennom og vurderer alle tilgjengelige bevis, og følger alle spor for å identifisere de som er ansvarlig for det som er en hensynsløs og barbarisk kriminell handling, sa Basu.

Har gitt Russland skylda

Britiske myndigheter mener det er Russland som står bak angrepet, noe Russland kategorisk har avvist.

Julia Skripal var i koma i 20 dager og ble utskrevet fra sykehus 11. april. Faren ble utskrevet 18. mai. Sergej Skripal har så langt ikke gitt noen intervjuer, men det har hans datter.

- At det ble brukt nervegift er sjokkerende. Det har snudd livet mitt på hodet, sa hun til Reuters 23. mai i år.

På tross av at britene mener det er Russland som sto bak angrepet, ønsker Julia å returnere til hjemlandet med tid og stunder.

- Mens jeg forsøker å forsone meg med de forferdelige forandringene jeg har blitt utsatt for, både fysisk og følelsesmessig, så tar jeg en dag av gangen og ønsker å hjelpe min fare med å bli helt frisk igjen. På lengre sikt håper jeg å få dra hjem til mitt land, sa Julia Skripal.