Coronaviruset i Storbritannia:

Engelske helsearbeidere: - Er på bristepunktet

Mens sykehuspersonell fortviler over situasjonen de står i, advares det mot at de rekordhøye sykehusinnleggelsene i England er langt fra toppen. Nå varsler Boris Johnson strengere tiltak.

STILLE: Her fra Oxford Street i London 23. desember. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB
STILLE: Her fra Oxford Street i London 23. desember. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en uke nå har det blitt registrert over 50 000 daglige nye smittetilfeller i England.

I dag ble det registrert nok en ny dyster rekord: 58 784 nye påviste smittetilfeller, som er det høyeste tallet på antall smittede på en dag siden pandemien startet, skriver Sky News.

Samtidig har 407 personer mistet livet som følge av covid-19 det siste døgnet - som fører det totale antallet døde opp i 75 431.

- Tøffe uker

Statsminister Boris Johnson varslet tidligere i dag at myndighetene vil innføre enda strengere restriksjoner. Det er ventet at han presenterer disse under en pressekonferanse klokka 21.00, norsk tid.

- Vi har tøffe, tøffe uker foran oss i kampen mot covid-19, sier Johnson.

Ifølge The Guardian har medisinske fagsjefer anbefalt myndighetene å øke til nivå fem i coronarestriksjonene, som er det høyeste nivået.

Sky News skriver at kilder i regjeringen oppgir til dem at nivået nå vil heves til det høyeste.

I det høyeste farenivået vil personer fra ulike husholdninger ikke kunne samles innendørs og i private hager. Barer og puber vil også stenge.

- Sprengt kapasitet

Totalt har nå 2 713 563 mennesker testet positivt på viruset i landet.

Mange av de nye smittetilfellene knyttes til den nye virusmutasjonen som fryktes å være langt mer smittsom, og som har spredt seg særlig i London.

Ambulanser står i kø utenfor Royal London Hospital tirsdag. Foto: Dominic Lipinski/PA via AP / NTB
Ambulanser står i kø utenfor Royal London Hospital tirsdag. Foto: Dominic Lipinski/PA via AP / NTB Vis mer

Sprengt kapasitet

I England er det nå flere coronasyke innlagt på sykehus enn noensinne før under pandemien. Antall innlagte på sykehus økte med mer enn 47 prosent forrige uke, skriver NTB.

Sykehusene i London og sørøst i England nærmer seg nå sprengt kapasitet, rapporterer britiske medier. Pasienter plasseres i korridorer eller må vente i timevis i en ambulanse på å få en ledig sykehusseng.

I flere tilfeller er pasienter sendt til sykehus i andre deler av England, skriver NTB.

Mens sykehuspersonell fortviler, advarer medisinsk direktør for det offentlige britiske helsevesenet om at smittetallene viser at sykehusinnleggelsene vil fortsette å øke til nivåer uten sidestykke.

- Blir syke av jobben

- Nå er vi igjen tilbake i øyet av stormen med en ny bølge av coronavirus som slår inn over Europa og dette landet, sa sjefen for det offentlige britiske helsevesenet NHS, Simon Stevens, under et besøk til et vaksinasjonssenter forrige uke, ifølge Sky News.

Det rekordhøye smittetallet og de mange innleggelsene er en stor bekymring for det engelske sykehusvesenet.

Ifølge medisinsk direktør for NHS England, Yvonne Doyle, er det fare for at sykehusene blir overbelastet. Også i Wales og Skottland er det bekymring for at sykehusene blir fylt til bristepunktet med coronapasienter.

STILLE: London er for tida en rolig by, etter at den få dager før jul ble underlagt de strengeste restriksjonene før full nasjonal nedstengning. Her fra mandag 28. desember. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB
STILLE: London er for tida en rolig by, etter at den få dager før jul ble underlagt de strengeste restriksjonene før full nasjonal nedstengning. Her fra mandag 28. desember. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB Vis mer

På «et bristepunkt»

- Disse svært høye smittetallene er en økende bekymring i ei tid da sykehusene våre er på sitt mest sårbare, ettersom sykehusinnleggelser øker i mange regioner, sa Doyle ifølge The Guardian.

Allerede i forrige uke ble var flere sykehus så desperate etter mer arbeidskraft at de ber medisinstudenter om å bidra på intensivavdelinger, skriver Sky News, som får dette bekreftet av sykehusene.

I tillegg til at mange ansatte rammes av både sykdom og karantene, uttrykker helsearbeiderne bekymring over å være plassert langt ned i vaksinekøen.

- Vi er ekstremt tynt bemannet. NHS-ansatte har ikke blitt prioritert i vaksinekøen og blir syke av den store arbeidsbyrden, skriver legen Samantha Batt-Rawden i en av flere Twittermeldinger.

Batt-Rawden, som også er president i landets legeforening, skriver også at sykehusansatte er på «et bristepunkt».

SMITTEFARLIG: En ny mutasjon av coronaviruset er oppdaget i Storbritannia, sier helseminister Matt Hancock. Video: AP Vis mer

Stengte skoler

Smitteøkningen gjør at alle skoler i London vil forbli stengt den første uka etter nyttår, har regjeringen bestemt. Lærerforeninger har bedt myndighetene om å stenge skolene over hele England og innføre digital undervisning de neste to ukene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer