Engelsklærer benådet i Sudan

Ble fengslet for at elevene kalte en bamse Muhammed. Nå beklager presidenten - og sender Gillian hjem til Liverpool.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britiske læreren Gillian Gibbons (54) blir satt  fri allerede i dag. Læreren, som ble fengslet for ikke å ha satt ned foten da de sju år gamle elevene ville kalle opp en bamse etter Muhammed, har blitt benådet i Sudan hvor hun sitter i fengsel, melder Sky News.

I en kort skriftlig uttalelse i dag sier læreren fra Liverpool at hun har stor respekt for islam og at hun beklager hvis hun har forårsaket trøbbel.

- Jeg gleder meg til å treffe familie og venner hjemme igjen, men det er også leit og trist at jeg aldri får komme tilbake hit til Sudan, sier den britiske læreren.

I tillegg til straffen på 15 dagers fengsel - som nå er krympet til ni dager - er hun utvist fra Sudan på livstid.

Det er landets president, Omar al-Bashir som har bestemt at læreren settes fri. Han var den eneste i landet som kunne benåde engelsklæreren.

Presidenten beklager

En talsmann for presidenten sier til nyhetsbyrået Reuters at al-Bashir har beklaget dommen.
 

Benådningen kom etter et møte i Khartoum imorges mellom presidenten og to britiske utsendinger. Lord Ahmed og baronesse Sayeeda Warsi er de to mest framtredende muslimene i det britiske overhuset.

Engelsklærer benådet i Sudan

Storbritannias ambassadør i Sudan, Rosalind Marsden, møtte den fengslede læreren i går.

- Hun hadde det etter forholdene bra, men beklaget at hennes opphold i Sudan skulle ende slik, sier ambassadøren til Reuters.

Drømmen om Afrika

I  Liverpool bor lærerens to voksne barn og hennes ex-mann, og hun blir trolig satt på første fly til hjembyen.

Sønnen Peter (27) har vært familiens bindeledd, og de siste døgnene har han blitt kontaktet direkte av både statsminister Gordin Brown og utenriksminister David Milipond. 

Det var tidligere i år den britiske læreren startet i ny jobb ved privatskolen Unity High School i Khartoum.

Etter 32 års ekteskap ble hun skilt i fjor, og da ville hun realisere en gammel drøm om å jobbe og reise i Afrika. 

Gibbons fikk 15 dagers fengsel for å ha fornærmet islam i forrige uke. Hun har nå sittet ni dager i fengsel.

SETTES FRI: Britiske Gillian Gibbons ble fengslet i Sudan etter at hun døpte en bamse Muhammed. Foto: EPA/Scanpix
SETTES FRI: Britiske Gillian Gibbons ble fengslet i Sudan etter at hun døpte en bamse Muhammed. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

«Drep henne»

Gibbons ble anmeldt av en kollega ved Union High School i Khartoum for å ha tillatt at de sju år gamle elevene fikk kalle klassens teddybjørn for Muhammed.

Det var elevene selv som kom med forslag til navn på flere dyr som skulle være en del av hjemmeoppgaver. 20 av de 23 sjuåringene foreslo at teddybjørnen skulle få det meste vanlige guttenavnet i Sudan - Muhammed. Men det heter også profeten. Og læreren lot elevenes eget forslag passere.

Saken har skapt diplomatisk krise mellom Storbritannia og Sudan og har stukket nye kjepper i hjulene for planene om en ny internasjonal styrke i den kriserammede Darfur-regionen.

Fredag strømmet flere hundre rasende demonstranter ut i gatene i Khartoum og ropte «drep henne, drep henne ved skyting».


HER SNUR BAMSESAKEN: I formiddag sa Sudans president Omar al-Bashir unnskyld for bamsedommen til de to britiske utsendingene fra det britiske underhuset, baronesse Sayeeda Warsi (t.v.) og lord Nazir Ahmed. I løpet av dagen vil den britiske læreren Gillan Gibbons være på vei hjem til Liverpool etter å ha sonet ni døgn av straffen på 15.
MEKLERE: Etter ni døgn i fengsel for fornærmelse av profeten Muhammed, blir den britiske læreren Gillian Gibson frigitt og utvist fra Sudan i dag. Det skjedde etter et møte i Sudans hovedstad Khartoum i morges mellom president Omar al-Bashir og to britiske utsendinger. Baronesse Sayeeda Warsi (t.v.) og lord Ahmed er de to fremste muslimske respresentantene i det britiske overhuset.