Enger innrømmer million-kupp, men ikke ran: - Det er det reneste vås

Tilstår i kveld.

KUPP, IKKE RAN: Pål Enger sier til Dagbladet at han ikke var med på ranet av gullsmedforretningen David Andersen i 2003. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KUPP, IKKE RAN: Pål Enger sier til Dagbladet at han ikke var med på ranet av gullsmedforretningen David Andersen i 2003. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sammen med Norges mest berømte politimann Leif A. Lier, er den tidligere mestertyven Pål Enger i kveld gjest i NRK-programmet Trygdekontoret.

VG skriver i kveld at han her innrømmer å ha stått bak og vært med på ranet av gullsmedforretningen David-Andersen i 2003. Den maskerte raneren truet betjeningen med en pistol og stakk av med smykker med en verdi på rundt én million kroner, ifølge avisa.

Han la selv til at ranet er foreldet, men det er ekspertene er sterkt uenige.

- Ikke ran - Jeg har ikke selv sett opptaket av Trygdekontoret, men deler av programmet er blitt kjent, sier Pål Enger til Dagbladet.

- Hva er det du egentlig tilstår?

- Det er ikke riktig at jeg har tilstått å ha ranet en av butikkene til gullsmed David-Andersen i 2003. Det er det reneste vås. Og jeg har selvfølgelig aldri sagt det, sier Pål Enger, som nå forsøker å livnære seg som kunstmaler.

- Jeg blir spurt om «brekk» hos David-Andersen. Det jeg svarer er at ja, det var jeg den eneste som var i stand til å gjøre på den tiden. Men det jeg svarer på er ikke ranet i 2003, men et innbrudd hos David-Andersen i 1997. Jeg er ikke dømt for det, og det tyveriet er uansett foreldet.

48-åringen fra Tveita i Oslo er tidligere blant annet dømt for å ha stjålet to av Edvard Munchs mest berømte malerier. «Vampyr» og «Skrik».

- Et millionkupp - Det jeg derimot fortalte i TV-studio til programlederen og Leif A. Lier var noe helt annet?

- Hva var det du sa da?

- På slutten av nitttitallet, mellom Tingretten og Lagmannsrettes behandling av «Skrik-saken» hvor jeg til slutt ble dømt, var det et innbrudd hos David-Andersen på Egertorget i Oslo. Da forsvant det verdier for rundt 3,5 milliner kroner. Det jeg sa var at jeg var hovedpersonen i dette innbruddet.

- Er det sant, var det virkelig du som var mannen bak innbruddet, eller forsøker du nå å lyve på deg et spektakulært millionkupp?

- Det kan godt hende, sier den tidligere mestertyven som i mange år ble sett på som samfunnsfiende nummer 1. av politiet i Oslo.

- En mester - Du er ikke redd for å bli dømt for dette innbruddet?

- Det har ingen kommentarer til, sier 48-åringen som fortsatt er inspirert av Edvard Munch. Munch var en virkelig mester. Det er hans flotte malerier som har fått meg til å bli maler, sier Pål Enger.

- Men har du noe med det væpnede ranet av David-Andersens forretning i 2003 å gjøre?

- Nei! Jeg skjønner ikke hvordan noen kan hevde det. Det jeg husker fra TV-opptaket var at jeg fortalte om min rolle som hovedperson i tyveriet, sier Pål Enger til Dagbladet.

Tilståelse? Stridens kjerne er med andre ord om Enger snakker om ranet i 2003 eller et innbrudd i 1997. Dialogen går som følger:

- Brekket på David Andersen, den er ikke jeg dømt for. Den er forelda, men det var jeg som gjorde det, sier Enger i programmet.

- Det innrømmer du nå?, spør programleder Thomas Seltzer.

- Ja ja. Det var ingen andre som hadde vært i stand til å gjøre det enn meg akkurat da. Men alt det ble jo helt gærnt uansett for jeg hadde jo han etter meg hele tiden, sier han og peker på tidligere etterforskningsleder i Oslo-politiet, Leif A. Lier.

Leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, Einar Aas, sier til Dagbladet i kveld at de forholder seg til det som har blitt sagt.

- Vi har tatt utgangspunkt i det som ble sagt om David Andersen. Vi gjør våre undersøkelser utfra det, så får vi se.

Verdenskjent Enger ble verdenskjent da han natta før åpningen av OL på LIllehammer i 1994 slo til mot Nasjonalgalleriet og stjal Edvard Munchs berømte maleri «Skrik».

Tyveriet fikk enorm oppmerksomhet, og dominerte i flere måneder nyhetsbildet i Norge. I ettertid har BBC laget to dokumentarer om «Skrik-tyveriet». Det er skrevet flere bøker om tyveriet.

Etter snaue tre måneder kom «Skrik» til rette, etter en gedigen politioperajon leder av daværende politiinspektør Leif A. Lier  - som fikk bistand fra Scotland Yard.