KAN LIGGE UNDER P-PLASS:  Middelalderkongen Henrik den første av England kan ligge under en parkeringsplass i Reading i England, mener eksperter.
KAN LIGGE UNDER P-PLASS: Middelalderkongen Henrik den første av England kan ligge under en parkeringsplass i Reading i England, mener eksperter.Vis mer

England frykter enda en konge ligger begravet under en parkeringsplass

I Reading.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Henrykte forskere og arkeologer kunne i 2012 presentere et funn av de sjeldne: Den berømte kongen Rikard den tredjes levninger ble funnet under en parkeringsplass i Leicester. Funnet skapte store overskrifter verden rundt, inkludert her i Norge.

Nå tror historikeren Philippa Langley som ledet søket etter Rikard den tredje i 2012, at hun har klart å spore opp levningene til enda en engelsk monark som også ligger under en parkeringsplass, denne gangen i Reading.

Det melder britiske The Guardian.

Sønn av Vilhelm Erobreren De kongelige levningene skal ifølge historikeren Langley og arkeolog-paret John og Lindsay Mullaney tilhøre kongen Henrik den første, sønn av Vilhelm Erobreren.

Henrik den første regjerte ifølge The Guardian England i 35 år, fra 1100 til 1135, og huskes av historikere som en «energisk, besluttsom og til tider ondsinnet» konge.

Begravet i kloster Han skal ha blitt begravet i et kloster Reading da han døde i 1135, men det skal ha blitt delvis ødelagt på 1500-tallet. Noen århundrer senere skal stedet altså ha blitt til en parkeringsplass. Men han kan like gjerne ligge under en lekeplass i nærheten, legger The Guardian til.

For å bekrefte eller avkrefte om levningene av Henrik den første faktisk er der historikeren tror de er, skal man i første omgang skanne grunnen i området for å se om det er levninger etter mennesker under bakken. Arbeidet starter i 2016.

Gravplyndring Det har lenge vært antatt at levningene etter Henrik den første aldri kom til å bli funnet. Fram til nå har man antatt at hans siste hvilested skal ha blitt vandalisert og plyndret, og levningene til middelalderkongen fjernet fra sin sølvkiste.

- Jeg er veldig opprømt på vegne av Reading. Vi skal fortelle byens historie, som begynner med klosteret, sier historikeren Langley til The Guardian.

Henrik den første skal ha blitt født mellom 1068 og 1069. Hvis han faktisk ligger der ekspertene tror han ligger, vil det være naturlig å grave ham opp for å igjen gravlegge han, slik de gjorde med Rikard den tredje, skriver The Guardian.