England kaster seg på homoekteskapsbølgen

Dronning Elizabeth sa endelig ja i dag.

ENGLAND SIER JA:  I dag ble homofilt ekteskap lovlig i England og Wales, og til neste år trer loven i kraft. Her fra en demonstrasjon utenfor parlamentet 15. juli Foto: ANDREW COWIE/AFP/NTB SCANPIX
ENGLAND SIER JA: I dag ble homofilt ekteskap lovlig i England og Wales, og til neste år trer loven i kraft. Her fra en demonstrasjon utenfor parlamentet 15. juli Foto: ANDREW COWIE/AFP/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ga dronning Elisabeth endelig godkjennelse for homofilt ekteskap i Storbritannia, nærmere bestemt England og Wales. Saken hadde allerde fått flertall i House of Commons, skriver BBC.

I løpet av sommeren neste år er landene klare til å vie homofile par.

Loven åpner for både borgerlige og kristne vielser. Par som tidligere har inngått sivilt partnerskap, kan få omgjøre dette til en ekteskapspakt.

Dronningens ja er kun en formalitet fordi saken er en politisk avgjørelse. Til tross for flertallet i underhuset og overhuset, var det flere politikere, særlig fra det konservative partiet, som tok til mottmæle.

- Det er forbausende at en lov, som det absolutt ikke er mandat for, har blitt tvunget gjennom både i underhuset og overhuset, sa Gerald Howarth, en representant for det konservative partiet.

I Skottland er prosessen utsatt, men et lovforslag kom på bordet 26. juni i år, skriver The Guardian. Lovforslaget inneholder ikke en plikt til kirken i Skottland å åpne for vielser av homofile.

«Je fais» 29. mai i år sa Frankrike ja til at homofile skal få lov til å gifte seg, men lovendringen møtte massive protester. Den sosialistiske presidenten, François Hollande, var en av pådriverne for lovendringen.

«I do» I september i fjor ble Barack Obama den første amerikanske presidenten som sa han støttet homoekteskap over hele USA, foreløpig er det bare lovlig i 13 delstater.

«Jeg er helt komfortabel med det faktum at menn som gifter seg med menn, kvinner som gifter seg med kvinner og heteorofile menn og kvinner som gifter seg med hverandre har krav på de samme rettighetene. Helt ærlig kan jeg ikke se den store forskjellen, sa Obama til ABC i fjor.

Et omstridt forslag, som blant annet forbyr homofilt ekteskap i California, ble i juni reversert av høyesterett.

I april i år vedtok parlamentet på New Zealand at homofile skal få gifte seg, og ble dermed det 13. landet som tillater homofilt ekteskap.

«Ja» I Norge ble ekteskap mellom homofile lovlig i 2009. Endringene i ekteskapsloven ble vedtatt av Stortinget i 2008, under Stoltenbergs andre regjering, og de nye endringene trådte i kraft 1. januar 2009.