SITTER TRYGT:FIFA-president Sepp Blatter (t.v.) og generalsekretær Jerome Valcke. Foto: Reuters/Arnd Wiegmann/Scanpix
SITTER TRYGT:FIFA-president Sepp Blatter (t.v.) og generalsekretær Jerome Valcke. Foto: Reuters/Arnd Wiegmann/ScanpixVis mer

England spyttet FIFA-pampene i fjeset

Men valget av Sepp Blatter går som planlagt. 17 nasjoner støttet Blatter-protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ZÜRICH (Dagbladet): I dag velges Sepp Blatter til FIFA-president her i Zürich. De eneste to organisasjonene som har stått opp mot sveitseren er England og Skottland, men avstemninga over det britiske forslaget om å utsette valget fikk oppsiktsvekkende stor oppslutning.

Hele 17 land (riktignok mot 172) stemte for å utsette valget av Sepp Blatter. 17 land nektet å stemme.

Det gjenspeilte seg i en viss applaus for FA-president David Bernsteins innledningsforedrag. For Innledningsinnleggene på FIFA-kongressen ble en voldsom ordkrig:

- Det er ingen glede å stå her, og mange har rådet meg til å ikke snakke. Men dette er en demokratisk organisasjon. President Blatter tok selv opp disse problemene på mandag, innledet David Bernstein.  

Uten kredibilitet - FIFA rammes av kritikk fra hele verden. Fra sponsorer, publikum og mediene. Valget har utviklet seg til et «one horse race». «Kroningen» av Blatter, uten noen motstander, vil resultere i et svertet mandat for FIFA, raste Bernstein.

Bernstein erklærte at han ba om en utsettelse av valget, for at en eller flere kandidater kunne stå mot hverandre i et åpent og rettferdig valg.  

- Bare da kan vinneren ha kredibilitet, slo Bernstein fast.

Briten fikk en viss applaus fra deler av salen — noe som indikerer at det finnes mer støtte for det britiske initiativet enn det som har kommet fram.  

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hånlig Han ble raskt nedsablet av fotballpresidentene fra Haiti, DR Kongo, Fiji, Benin og Kypros. Skarpest var kanskje den syrlige kritikken fra Kypros fotballpresident Costakis Koutsokoumnis: 

- «Allegation», sa han hånlig.

- For et vakkert, engelsk ord.

Du framsetter en beskyldning i mediene, så vokser den videre av seg selv — uten noen form for sannhet. Ingen utenfor dette rom må gripe inn her.  

Styrker stormen - Vår kollega fra England styrer ustabiliteten, styrker stormen og sender et budskap om svakhet, tordnet Haitis representant.

- Kanskje betyr et valg med en kandidat at vi er fornøyd med den kandidaten?

- President Blatter har mer enn 30 års erfaring, han kjenner verden og gir FIFA styrken som trengs.

- Vi rammes av av masse grunnløse beskyldninger. I et demokrati må du alltid legge fram dokumentasjon når du kommer med beskyldninger, sa Kongos fotballpresident.

- FIFA tilhører ikke ett land, men 280. Løsninga må finnes inne i organisasjonen, ikke i media eller i parlamentet i et annet land, slo han fast med henvisning til mobiliseringen fra blant andre britiske Damian Collins og norske Øyvind Korsberg (Frp).

STO OPP: FA-president David Bernstein (t.h.), her med UEFA-president Michel Platini. Foto: AP/Matt Dunham/Scanpix
STO OPP: FA-president David Bernstein (t.h.), her med UEFA-president Michel Platini. Foto: AP/Matt Dunham/Scanpix Vis mer