Englands nye underklasse

Drapet på 11 år gamle Rhys Jones handler også om Storbritannias voksende fattigdomsproblem, skriver Ole Bjørner Loe Welde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Sist onsdag døde 11-år gamle Rhys Jones i armene på sin mor utenfor en pub i Liverpool. En bølge av tenåringsdrap har på nytt satt i gang en debatt i England. Det snakkes om gjengkultur, nulltoleranse og hvor gammel man skal være for å kunne kjøpe alkohol. Utspillene når førstesidene, og som vanlig står Labour og de konservative på hver sin side. Fellestrekket er at begge parter fokuserer på det justispolitiske. Det handler om hvordan man skal møte kriminalitet med strengere lover. Og hvordan de som bryter lovene skal straffes. Det Gordon Brown eller David Cameron derimot snakker lite om er sosialpolitikk. Om et samfunn med en sterkt voksende underklasse og et økende fattigdomsproblem.

Lille Rhys Jones’ hjemby Liverpool er en av Storbritannias fattigste byer. På grunn av to gode fotballag har nordmenn ofte et glamorøst bilde av havnebyen. Og når man er der på fotballtur tråkker man ofte rundt i nyoppussede sentrumsgater. I likhet med Stavanger er Liverpool en av Europas kulturbyer, noe som har gitt bykjernen et ansiktsløft. I forstedene derimot er det en voksende gjengkultur som råder. Og gatas regler er som kjent tøffe. Familien Jones bor i et middelklasseområde med fine murhus, velstelte hager og nyvaska biler i oppkjørselen. Det fredelige boligstrøket ligger imidlertid klemt mellom de beryktede drabantbyene Croxteth og Norris Green. Rivaliserende gjenger i de to bydelene har over tid møttes på midten. Det var her Rhys Jones tilfeldigvis befant seg denne onsdagskvelden, og det kostet han livet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer