Englands nye underklasse

Drapet på 11 år gamle Rhys Jones handler også om Storbritannias voksende fattigdomsproblem, skriver Ole Bjørner Loe Welde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Sist onsdag døde 11-år gamle Rhys Jones i armene på sin mor utenfor en pub i Liverpool. En bølge av tenåringsdrap har på nytt satt i gang en debatt i England. Det snakkes om gjengkultur, nulltoleranse og hvor gammel man skal være for å kunne kjøpe alkohol. Utspillene når førstesidene, og som vanlig står Labour og de konservative på hver sin side. Fellestrekket er at begge parter fokuserer på det justispolitiske. Det handler om hvordan man skal møte kriminalitet med strengere lover. Og hvordan de som bryter lovene skal straffes. Det Gordon Brown eller David Cameron derimot snakker lite om er sosialpolitikk. Om et samfunn med en sterkt voksende underklasse og et økende fattigdomsproblem.

Lille Rhys Jones’ hjemby Liverpool er en av Storbritannias fattigste byer. På grunn av to gode fotballag har nordmenn ofte et glamorøst bilde av havnebyen. Og når man er der på fotballtur tråkker man ofte rundt i nyoppussede sentrumsgater. I likhet med Stavanger er Liverpool en av Europas kulturbyer, noe som har gitt bykjernen et ansiktsløft. I forstedene derimot er det en voksende gjengkultur som råder. Og gatas regler er som kjent tøffe. Familien Jones bor i et middelklasseområde med fine murhus, velstelte hager og nyvaska biler i oppkjørselen. Det fredelige boligstrøket ligger imidlertid klemt mellom de beryktede drabantbyene Croxteth og Norris Green. Rivaliserende gjenger i de to bydelene har over tid møttes på midten. Det var her Rhys Jones tilfeldigvis befant seg denne onsdagskvelden, og det kostet han livet.

Når man kjører gjennom disse forstedene slår det en hvor dødt alt virker. Husene er falleferdige. Butikkene og pubene er stengt. Bare sporadisk kan man se unger som leker. Butikkeierne i de gjenværende butikkene sikrer seg med pleksiglass. Folk er skeptisk til fremmede, og møter deg med en kjølig og kald mine. Her bor de som strever i samfunnet. Eller allerede har gitt opp.

Levekårsundersøkelser viser at England sliter. De topper lista over tenåringsgraviditeter, skilsmisser, alkoholforbruk blant yngre og frafall fra skolebenken. Problemer som fører til kriminalitet. Og hva gjør en unggutt som står uten jobb, uten utdanning og kanskje uten foreldre? Jo, han søker seg mot gjengene. Til et miljø hvor vold er en måte å få respekt på. Hvor et håndvåpen koster så lite som 500 kroner. Og hvor kjappe narkotikapenger gir makt.

Flere aviskommentatorer snakker om å styrke familieverdiene. En undersøkelse viste nylig at 48 prosent av alle britiske ungdommer med afro-karibisk bakgrunn vokser opp med enslige mødre. Tallene for bydeler som Croxteth er nesten like høye. Kommentator Iain Duncan Smith i The Daily Mail etterlyser gode mannlige forbilder. Mennesker å se opp til. For Rhys Jones var fotballspillerne til Everton heltene. Derfor gikk han alltid i den blå skjorta med en fotball i beina. Både politi og foreldre aviser at 11-åringen var medlem av noen gjeng. Han ville bli fotballspiller.

Selv om en foreløpig ikke vet hvem som har drept gutten, har mediedekningen avslørt hvilke problemer dette lokalsamfunnet lider under. Rhys Jones var et uskyldig offer. Et offer som bør få politikerne til å handle, også mot fattigdom.

Englands nye underklasse
TIL MINNE OM RHYS JONES: England i sorg.
OLE BJØRNER LOE WELDE</B> er Dagbladets korrespondent i Storbritannia.